Middenin de barre armoede van Bosnisch Roma-gezin

De Bosnische regisseur Danis Tanovic is nooit helemaal uit de schaduw gekomen van zijn sterke debuutfilm, de satirische anti-oorlogsfilm No Man’s Land (2001). Daar zal ook het zeer kleinschalige An Episode in the Life of an Iron Picker vermoedelijk geen verandering in brengen, maar een buitengewoon knappe prestatie is het wel.

Tanovic las in een lokale krant over een straatarm Roma-gezin waarvan de vrouw levensbedreigend ziek werd, maar die bij ziekenhuis na ziekenhuis op een gesloten deur stuitte. Verontwaardigd zocht hij contact met het gezin, en wist ze te overtuigen het hele incident nog eens zo waarheidsgetrouw mogelijk na te spelen voor de camera. De motivatie van de regisseur was woede over het sociale onrecht in zijn land, maar die boosheid weet hij aardig in bedwang te houden. Simpelweg door te registreren hoe dit gezin leeft en hoe de gezinsleden – net wel of net niet – hun hoofd boven water houden, is al aanklacht genoeg voor de film. Tanovic ontving er twee onderscheidingen voor op het filmfestival van Berlijn: de Zilveren Beer en de prijs voor de beste acteurs. De film heeft een plot en is ook echt spannend, maar wat de film schrijnend maakt zijn de mensonterende omstandigheden op de levensechte locaties waar de film is gedraaid.

    • Peter de Bruijn