Met uitgestorven dieren

Wat mag je niet missen online? // Een maffioso met een glutenallergie // Alles over verdwenen diersoorten

Zien // Atlas Biologisch naslagwerk http://nrch.nl/3cs6

Een mooie tip van tijdschrift Wired: de Atlas de Zoologie: ou collection de 100 planches (1844) is sinds kort gratis te downloaden. Wat maakt dit naslagwerk zo bijzonder? Omdat het moeilijk is om deze 170 jaar oude tekeningen op het vergeelde papier te plaatsen. Is dit nu kunst of wetenschap? Daarnaast komen lezers diersoorten tegen die al tijden verdwenen zijn. Denk aan de Tasmaanse buidelwolf, die in 1936 uitgestorven is. Of de dodo, die in de zeventiende eeuw verdween. Dat die laatste in de Atlas te vinden is, komt waarschijnlijk door het kopieergedrag van biologen uit de negentiende eeuw. Zij namen graag tekeningen van anderen over om die als eigen werk te presenteren. Misschien verklaart dat ook waarom de koala in de Atlas niet op zijn soortgenoten lijkt. Dit naslagwerk is een lust voor het oog.