Man»vrouw Na een operatie ben je gelukkig, en dan presteer je beter

Bregtje Visser (32), is vrouw, maar geboren in het lichaam van een man:

‘Ik wilde mezelf weer in de spiegel kunnen aankijken. Er was een verschil tussen hoe ik eruitzag en hoe ik me voelde. Ik voelde me niet gelijkwaardig aan het geslacht waar ik eigenlijk toebehoorde. Daar werd ik heel onzeker van.

„Dankzij een gezichtsoperatie en testosteron remmende hormonen kan ik mezelf nu in de spiegel aankijken. Binnenkort laat ik ook mijn geslacht veranderen. Dat is voor mij op dit moment belangrijk. Voor de een is een gezichtsoperatie belangrijk, iemand anders wil juist een bilvergroting of borstvergroting. Als transgender kun je zelf het beste inschatten wat je nodig hebt.

„Het lijkt me goed als transgenders een budget krijgen en zelf een aantal operaties kunnen kiezen die ze vergoed willen hebben. Dan gaan zij zich veel beter voelen. Ik vind dat die operaties moeten worden vergoed. Ik heb zelf heel veel kosten gemaakt, en bij mij is niet alles vergoed.

„Aan een operatie heeft niet alleen de transgender wat, maar de hele maatschappij. Mensen die een operatie kunnen ondergaan die ze graag willen, gaan zich gelukkiger voelen en beter presteren in alles wat ze doen. Veel van die mensen zitten nu in de bijstand. Zo’n operatie haalt ze daar uit.

„Voor mij was de gezichtsoperatie de beste investering die ik ooit heb gedaan. Ik ben weer ondernemer en verdien vier keer meer dan voorheen. Het is het dus waard om de operaties te vergoeden. Volgens mij heeft de maatschappij er minder aan om een dure longoperatie te vergoeden voor iemand die tachtig is.”