Lindgrenprijs voor Barbro Lindgren

De Astrid Lindgren Memorial Award 2014 voor jeugdliteratuur is gewonnen door Barbro Lindgren – en die 77-jarige Zweedse kinderboekenschrijfster is géén familie van de naamgeefster van de prijs. Gisteren werd de winnaar van de internationale oeuvreprijs (560.000 euro) bekendgemaakt in Stockholm.

Een Zweeds onderonsje was het dus wel – voor het eerst in de elfjarige historie van de prijs, die gefinancierd wordt door de Zweedse overheid. Eigenlijk moest dat er een keer van komen, want de prijs stelt nadrukkelijk de visie op kinderliteratuur van Astrid Lindgren centraal, die in Zweden nog altijd invloedrijk is. Grande dame Lindgren streefde in haar kinderboeken naar de hoogste kwaliteit en behandelde wezenlijke onderwerpen, waarbij ze consequent de kant van het kind koos.

Dat doet Barbro Lindgren ook, volgens de jury, die haar een „literaire pionier” noemde. In de jaren zeventig streek zij pedagogen tegen de haren in, met realistische verhalen over niet-voorbeeldige kinderen. Later legde ze zich meer toe op prentenboeken, vaak geïllustreerd door de gezichtsbepalende Zweedse tekenaar Eva Eriksson.

„Met avontuurlijke taal en rijke psychologische nuance heeft ze het prentenboek voor jonge kinderen opnieuw uitgevonden”, aldus de jury. De prentenboeken van Lindgren genieten ook in Nederland enige bekendheid, met name de serie over de peuter Max, al is haar werk inmiddels niet meer leverbaar. Ze maakte meer dan 100 boeken, vertaald in ruim 30 landen. In 2012 was Guus Kuijer de eerste Nederlandse winnaar van de Zweedse oeuvreprijs.

    • Thomas de Veen