KPMG: Nederland aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven

Vooral fiscale stimulering van onderzoek en ontwikkeling maakt Nederland aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven.

Nederland heeft voor buitenlandse bedrijven een zeer gunstig vestigingsklimaat. Dat concludeert accountantskantoor KPMG in een vandaag gepresenteerd rapport. In het onderzoek, dat tweejaarlijks wordt uitgevoerd, is gekeken naar de kostenposten waar ondernemingen in tien landen in Noord-Amerika, Europa en Azië mee te maken krijgen, waaronder arbeidskosten, transportkosten en belastingen. Als graadmeter heeft KPMG de gemiddelde kosten voor het starten van een onderneming in vier grote Amerikaanse steden gebruikt.

Vooral voor bedrijven die zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling is Nederland volgens KPMG interessant. „De Nederlandse overheid doet veel om werkgevers in die sector te faciliteren”, zegt Fred van Horzen, partner bij KPMG Meijburg. „De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stelt bedrijven in staat een flinke korting op de loonbelasting van onderzoeksmedewerkers aan te vragen. Die kan oplopen tot 35 procent.”

Werkgevers wiens WBSO-aanvraag door de overheid wordt goedgekeurd kunnen ook aanspraak maken op speciale belastingaftrek voor onderzoek- en ontwikkeling. Die is onder meer van toepassing op de aanschaf van laboratorium- en onderzoeksapparatuur.

De totale kosten voor bedrijven in de sector vallen volgens KPMG in Nederland gemiddeld 16 procent lager uit dan in de Verenigde Staten. Ook in de andere bedrijfssectoren die door KPMG zijn onderzocht – digitale dienstverlening, zakelijke dienstverlening en productie-industrie – eindigt Nederland hoog in de lijst.

Het starten van een bedrijf in Nederland is volgens KPMG de afgelopen twee jaar nauwelijks duurder geworden. Gemiddeld genomen is het hier nu 5,5 procent goedkoper dan in de Verenigde Staten. In 2012 was dat 5,3 procent. Van de negen volwassen markten – Mexico geldt als opkomende economie – doet alleen Canada het met 7,2 procent nog net iets beter, aldus het rapport van KPMG.

Wanneer puur naar kosten wordt gekeken, heeft Mexico met afstand het voordeligste vestigingsklimaat. Het verschil in gemiddelde kosten met de VS bedraagt bijna 19 procent.