Kosjere basterdsuiker

Afgelopen maandag ging het hier over bruine basterdsuiker en het verschil met Belgische cassonade. Na publicatie kreeg ik een mailtje van Jigal Krant, presentator van het onvolprezen tv-programma De Koosjere Hamvraag. Jigal vertelde dat Joden tijdens Pesach graag matses met roomboter en bruine basterdsuiker eten. Elke religieuze Jood moet met Pesach minstens één keer matses

Afgelopen maandag ging het hier over bruine basterdsuiker en het verschil met Belgische cassonade. Na publicatie kreeg ik een mailtje van Jigal Krant, presentator van het onvolprezen tv-programma De Koosjere Hamvraag.

Jigal vertelde dat Joden tijdens Pesach graag matses met roomboter en bruine basterdsuiker eten. Elke religieuze Jood moet met Pesach minstens één keer matses eten. Andere graanproducten, chameets genaamd, zijn streng verboden, dus veel keuze is er verder ook niet. De bruine suiker, dat is eerder een gewoonte. Iedereen vindt het nu eenmaal lekker.

Helaas, in 2011 heeft het opperrabbinaat voor Nederland bepaald dat bruine basterdsuiker niet langer ‘kosjer voor Pesach’ is omdat het E150 bevat, een kleurstof die soms van zetmeel wordt gemaakt. Dat basterdsuikerfabrikant Van Gilse – Jigal Krant heeft het nagevraagd –zegt dat hun kleurstof niet van zetmeel is gemaakt, helpt niks.

Kosjer voor Pesach betekent dat alles überkosjer moet zijn. Elke graanmolecuul is in deze periode onrein. Dit gaat zo ver dat in Jeruzalem tijdelijk bronwater door de leidingen stroomt. Het gebruikelijke leidingwater komt namelijk uit het meer van Tiberias. En in dat meer wordt gevist. Met aas. Maar in theorie zou het met stukjes brood kunnen. Ergo…

We kunnen stellen dat de Joodse wet voor niet-Joden nogal ondoorgrondelijk is. Maar Jigal heeft nu bedacht dat cassonade weleens een ideale vervanger voor basterdsuiker zou kunnen zijn. Want waar voor bruine basterd donkergekleurde suikerstroop door kristalsuiker wordt gemengd, voegen de Belgen voor cassonade aan diezelfde suiker melasse toe. En melasse is 100 procent zeker niet gemaakt van granen en dus geen chameets.

Ik hoop dat hij het rabbinaat weet te overtuigen. Zonder matses met boter en bruine suiker – en, tip van Jigal, verse koffie erover gesprenkeld – lijkt me Pesach niet helemaal hetzelfde. Een net niet kosjer recept met bruine suiker.

Bak de blokjes kip bruin in de olie.

Fruit de ui, de gember en knoflook even mee en voeg dan de ketjap, 2 tl suiker, 1 el azijn, 2 el water, de kruidnagels en een snuf zout toe.

Laat 15 - 20 minuten stoven. Maak op smaak met extra azijn, suiker en/of zout.

Kip met ketjap, kruidnagel en bruine suiker, 4 personen: 2 el olie 1 ui, gesnipperd 500 g kippendijfilet, in blokjes stukje gemberwortel, fijngesneden 1 teentje knoflook, fijngesneden 3 el ketjap 2 - 4 tl bruine basterdsuiker 1 - 2 el azijn 2 kruidnagels

    • Janneke Vreugdenhil