kort

Foto Ap

België //

Prins Laurent in kunstmatige coma

Prins Laurent van België is in kunstmatige coma gebracht. Hij heeft volgens Belgische media een longontsteking. Zijn toestand is stabiel. De kunstmatige coma moet helpen zijn behandeling te optimaliseren. Het Belgische koningshuis zou het nieuws hebben bevestigd. De 50-jarige broer van koning Filip werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis. Een arts zei dat de prins wellicht lijdt aan een burn-out. Het koningshuis heeft laten weten dat het om een privésituatie gaat en dat er verder niet meer wordt bekendgemaakt over de toestand van de prins.

Kinderboeken //

Barbro Lindgren wint Astrid Lindgren-prijs

De Astrid Lindgren Memorial Award 2014 voor jeugdliteratuur is gewonnen door Barbro Lindgren – maar die 77-jarige Zweedse kinderboekenschrijfster is géén familie van de naamgeefster van de prijs. Gisteren werd de winnaar van de internationale oeuvreprijs (560.000 euro) bekendgemaakt in Stockholm. Barbro Lindgren schreef sinds de jaren zeventig meer dan honderd boeken, waaronder veel prentenboeken voor heel jonge kinderen, zoals de serie over de peuter Max, die ook in het Nederlands vertaald werd. In 2012 was Guus Kuijer de eerste Nederlandse winnaar van de ‘kinder-Nobelprijs’.

Kranten //

Daling oplage digitaal gecompenseerd

Betaalde dagbladen als het AD, de Volkskrant en nrc.next hebben de daling van hun papieren oplage kunnen compenseren met groei van hun digitale abonnementen. Dat blijkt uit de oplagecijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar die krantenteller HOI gisteren heeft bekendgemaakt. In het vierde kwartaal groeiden het AD en de Volkskrant met ruim 1 procent. Het AD verkocht 388.000 kranten; de Volkskrant 275.000. nrc.next zag zijn betaalde oplage – inclusief de nieuwe editie op zaterdag – stijgen met ruim 9 procent. De ochtendkrant heeft nu een betaalde (papieren en digitale) oplage van bijna 85.000.

    • NRC