kort

Demmink //

‘Parlementaire enquête noodzakelijk’

Alleen een parlementaire enquête waarbij gezagsdragers onder ede worden gehoord, kan nog duidelijkheid geven over beschuldigingen van pedofilie aan het adres van oud-topambtenaar Joris Demmink. Dat zei de voormalige gevangenisdirecteur Bart Molenkamp (67 jaar) gisteren in zijn verhoor bij de rechtbank in Utrecht. Molenkamp was de zevende getuige die werd gehoord in de civiele procedure die stichting de Roestige Spijker heeft aangespannen tegen de voormalige hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink. De stichting wil duidelijkheid over de beschuldigingen van het seksueel misbruiken van minderjarige jongens door Demmink. Molenkamp zei in 1992 al te weten van zijn seksuele escapades.

Oekraïne //

Minister van Defensie neemt ontslag

Het parlement van Oekraïne heeft gisteren het ontslag van minister van Defensie Igor Tenjoech aanvaard. In een verklaring zei hij te willen terugtreden na de forse kritiek op zijn handelen in de crisis op de Krim. De autoriteiten in Oekraïne kregen kritiek op hun vaak aarzelende reactie op de Russische stappen op de Krim. De minister wees de kritiek van de hand dat hij heeft verzuimd de troepen op het schiereiland dat inmiddels is geannexeerd door Rusland duidelijke instructies te geven. Toch behield Tenjoech zich het recht voor om af te treden. De meerderheid accepteerde dat uiteindelijk. Generaal Michail Kovaljov is zijn opvolger.

Modderlawine //

Dodental in VS gestegen naar 14

In de Amerikaanse staat Washington gaat de zoektocht naar overlevenden van de enorme modderstroom van afgelopen zaterdag door. Inmiddels is het dodental gestegen naar 14. Nog 176 mensen zijn mogelijk vermist. Een ‘muur’ van bomen, stenen en puin verwoestte zaterdag een plattelandsgebied in Snohomish County, niet ver van hoofdstad Seattle, in de Amerikaanse staat. Er zijn nog geen levenden gevonden sinds de zoektocht begon.