kort

Foto ANP

Discriminatie //

Nijmeegs college doet aangifte tegen Wilders

De gemeente Nijmegen heeft samen met bijna driehonderd inwoners van de stad aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders wegens discriminatie. Ze kwamen af op een oproep van het college van burgemeester en wethouders op de site van de gemeente. De bestuurders hadden aangekondigd gisteren om 11.30 uur naar het politiebureau in Nijmegen te gaan. Ze riepen iedereen op zich bij hen aan te sluiten. Burgemeester Hubert Bruls in een verklaring: ‘We doen dit bewust op deze manier om namens de Nijmeegse samenleving een signaal af te geven dat hier grenzen ver zijn overschreden. Wat mij betreft is iedereen welkom om met ons mee te lopen en ook aangifte te doen.” Wilders liet vorige week aanhangers scanderen minder Marokkanen te willen.

WHO-rapport //

Zeven miljoen doden door luchtvervuiling

Luchtvervuiling kostte in 2012 ongeveer aan zeven miljoen mensen het leven, schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een gisteren gepubliceerd rapport. Ruim de helft van die doden komt door luchtverontreiniging binnenshuis, vooral door koken op open vuur. De anderen zijn slachtoffer van uitstoot door verkeer of industrie. De gevaren van luchtverontreiniging zijn veel groter dan gedacht, schrijft de WHO. De schatting valt twee keer zo hoog uit als in een eerder WHO-rapport. Mensen die door luchtverontreiniging sterven gaan vooral dood aan beroerten, hartaanvallen en longziekten.

Dubbele moord //

OM eist 30 jaar tegen dakloze man

Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft dertig jaar celstraf geëist tegen een 41-jarige dakloze Rotterdammer voor een dubbele moord op een ouder echtpaar uit Aduard. De twee wilden hun boot verkopen en zijn om het leven gebracht. Op de kleding van de dakloze man is bloed aangetroffen van het echtpaar. In en op de boot zijn ook DNA-sporen aangetroffen van de verdachte. Die ontkent dat hij de moord heeft gepleegd. Zijn advocaat pleit voor vrijspraak. Over drie weken doet de rechtbank uitspraak.

    • NRC