Koele leider van zwalkend AC Milan

Wankelt de positie van trainer Cla-

rence Seedorf bij AC Milan? Hijzelf denkt van niet. De krant La Gazet-

ta dello Sport gooit ‘bommetjes’.

Clarence Seedorf, die hier het veld in de uitwedstrijd tegen Napoli betreedt, kent weinig twijfels. „Mijn karakter heeft mij altijd grote successen gebracht.” foto Getty Images

Een ultimatum? AC Milan-coach Clarence Seedorf weet nergens van, zei hij zondagavond na het gelijkspel bij Lazio Roma (1-1). Dat wekt bevreemding. Want vorige week schreef sportkrant La Gazzetta dello Sport dagelijks ronkend over de positie van Seedorf, die nog twee duels respijt zou krijgen als trainer van AC Milan – afgelopen zondag tegen Lazio Roma en vanavond Fiorentina. Als ook die wedstrijden geen resultaat opleverden, zou hij zijn koffers moeten pakken.

Na het vertrek van de vorige trainer, Massimiliano Allegri, in januari, zijn de prestaties alsmaar minder geworden. Tien competitieduels heeft Seedorf nu op de bank gezeten bij de rossoneri; vier keer winst, twee keer gelijk en vier nederlagen. Tussendoor werd AC Milan ook nog uitgeschakeld in de Italiaanse beker en de Champions League (door het Spaanse Atlético Madrid). Het vertoonde spel is onder de maat, vinden supporters.

En dus nam de onrust elke dag toe rond AC Milan. La Gazzetta dello Sport vulde pagina na pagina over de (onhoudbare) positie van Seedorf. Er verscheen alvast een schaduwlijst met mogelijke opvolgers, onder wie jeugdtrainer Filippo Inzaghi, de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli en Marco van Basten. In hun kielzog een hele rits aan nieuwe spelers uiteraard.

Het meest alarmerend was een lijst met tien kritiekpunten op Seedorf, die door de spelersgroep gelekt was naar de grootste sportkrant in Italië (oplage 382.000). Seedorf zou trainingen stilleggen voor ellenlange praatsessies, bij individuele gesprekken met spelers is een psycholoog aanwezig, hij zou geen algemene tactische bespreking houden (maar per linie) en te veel bezig zijn met spits Mario Balotelli.

Kranten schreven nadien over ‘Kaos Milan’. Maar de werkelijkheid binnen de poorten van Milanello, het trainingscomplex van AC Milan, is vaak anders dan de perceptie erbuiten. Hoe dat komt? La Gazzetta dello Sport, de dagelijkse roze sportkrant, is eigendom van voormalig premier Silvio Berlusconi, tevens eigenaar van AC Milan. Hij is – ironisch genoeg – gebaat bij polemieken rond AC Milan, omdat zijn krant, met basis in Milaan, het moet hebben van de losse verkoop.

Geen nieuws, geen inkomsten. Zoals dat ook geldt voor de twee andere dagelijkse sportkranten in Italië; Tuttosport in Turijn (de stad van Juventus en Torino) en Corriere dello Sport in Rome (AS Roma en Lazio Roma). Vandaar dat er af en toe bommetjes worden afgegooid. Soms zit er een kern van waarheid in, vaak zijn het slechts geruchten. Al in de jaren tachtig, in de tijd van Gullit, Rijkaard en Van Basten, waren dezelfde patronen zichtbaar. Speler A wilde weg, zo luidden de onbevestigde berichten, club X en Y hadden interesse, maar uiteindelijk bleef alles hetzelfde en verlengde speler A zijn contract bij Milan.

Maar behalve een goed verkocht dagblad, wenst Berlusconi natuurlijk ook sportieve successen met AC Milan. De achterstand op plek vijf, die recht geeft op Europees voetbal, bedraagt – met nog negen speelrondes te gaan – elf punten. Een onoverbrugbare kloof, lijkt het. Maar Seedorf panikeert niet. „Voordat ik mijn handtekening heb gezet, hebben we afgesproken dat ik me vooral met de toekomst ga bezighouden. Totdat iemand mij een andere opdracht geeft, blijf ik die koers varen.”

Seedorf was de eerste aankoop van voorzitter Barbara Berlusconi, die vorig jaar de dagelijkse leiding van AC Milan overnam van haar vader. Zij heeft een heilig geloof in zijn capaciteiten. Berlusconi junior prijst de soms eigenwijze Seedorf, die vastberaden zijn filosofie uitdraagt. En ook de coach zelf kent weinig twijfels. „Mijn karakter heeft mij altijd grote successen gebracht”, zei Seedorf. „Van hard werken, strijd en persoonlijkheid plukte ik de vruchten. Dat doe ik als trainer nu ook. Dat zal zich aan het eind uitbetalen.”

Seedorf, die in januari een contract tekende tot de zomer van 2016, zou na dit seizoen een flinke renovatie willen doorvoeren in de selectie, waartoe ook de Nederlanders Nigel de Jong en Urby Emanuelson behoren. Tegen supporters, die verhaal kwamen halen na de thuisnederlaag tegen Parma (2-4), zou Seedorf gezegd hebben dat hij geen vertrouwen heeft in zijn selectie en driekwart van de spelers niet voldoet in zijn ogen. Later ontkende hij dit.

Het is de vraag of een nieuwe nederlaag, vanavond in Florence, cruciale gevolgen zal hebben voor Seedorf. Adriano Galliani, vicevoorzitter en reeds 28 jaar verbonden aan de club, beweerde dat de crisis zondag al voorbij was, omdat AC Milan had laten zien te willen vechten voor elke meter. „Dat was de belangrijkste boodschap”, meende hij. Voorzitter Barbara Berlusconi, 29 lentes jong, zou intussen weer twijfels hebben over de trainer. „Seedorf? Dat was een keuze van mijn vader”, kopte La Gazzetta dello Sport gisteren.

Een nieuw bommetje? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

    • Jan Cees Butter