Kijken: de groei van de Amsterdamse grachtengordel in 5 minuten

Bron Stadsarchief

Amsterdam was booming in het begin van de zeventiende eeuw. De explosieve bevolkingsgroei leidde tot de twee stadsuitbreidingen van 1613 en 1663. Deze video toont de groei van de grachtengordel tussen 1600 en 1700. En dat alles in vijf minuten tijd.

Wat begon als een vissersdorp aan de Amstel, groeide in de Gouden Eeuw uit tot het centrum van de handel en scheepvaart. Om de enorme stroom aan immigranten op te vangen werd 400 jaar geleden begonnen met de aanleg van de Amsterdamse grachtengordel. Telde Amsterdam in 1600 nog ongeveer 50.000 inwoners, in 1700 was dat aantal meer dan verviervoudigd tot ruim 200.000. In 1613 vond een grote stadsuitbreiding plaats, de zogeheten Derde Uitleg: om het oude stadscentrum kwam het eerste deel van de grachtengordel te liggen.

Drie grachten (Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht) werden uitgegraven, dwarsstraatjes werden aangelegd, volksbuurten als de Jordaan verrezen en statige herenhuizen werden gerealiseerd voor de rijke burgerij. De huizen aan de grachten zijn groot en de achtertuinen diep. Leuk detail is dat rond 1679 nog lang niet alle bouwkavels zijn volgebouwd.

Stadsarchief Amsterdam maakte een filmpje over de stadsuitbreiding in de Gouden Eeuw en propte dat in vijf minuten. Het resultaat is fraai, maar we geven toe: het tempo had misschien iets hoger mogen liggen.

Wil je Amsterdam verder zien groeien? Klik hier.