Kiescomité Irak weg na politieke inmenging

Een maand voor de Iraakse parlementsverkiezingen is de voltallige kiescommissie opgestapt uit protest tegen politieke inmenging. De leden waren unaniem in hun besluit de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de kiescommissie te waarborgen, aldus een verklaring.

De kiescommissie stond onder grote druk als gevolg van een controversiële clausule van de kieswet. Die stelt dat kandidaten met een „slechte reputatie” kunnen worden uitgesloten van de verkiezingen. Critici beschuldigen premier Maliki ervan de clausule te gebruiken om deelname van politieke tegenstanders te blokkeren. De verkiezingen zijn gepland voor 30 april. Maliki hoopt van het nieuwe parlement een derde termijn te krijgen.

De kiescommissie zou vooral gefrustreerd zijn over het besluit van een justitieel panel om tientallen kandidaten uit te sluiten omdat er een arrestatiebevel tegen hen is uitgevaardigd. De politici die zijn uitgesloten – onder wie voormalig minister van Financiën Rafa al-Issawi en andere politieke tegenstanders van Maliki – kunnen geen beroep aantekenen tegen het besluit.

Het opstappen van de kiescommissie heeft het vooruitzicht voor de verkiezingen verder verslechterd. In de maanden voor de stembusgang hebben Maliki en andere shi’itische politici keihard opgetreden tegen sunnitische betogers, wat de sunnitische opstand heeft aangewakkerd. Deze maand zijn 400 mensen gedood. (BBC, AFP)