Het regent records bij Guardiola’s Bayern

Niet eerder was de Bundesliga al in maart beslist. Bayern München won vorig seizoen al alles en lijkt onder coach Pep Guardiola nóg beter.

Spelers van Bayern München vieren de 24ste landstitel voor de club, die na een overwinning op Hertha BSC (3-1) in Berlijn veiliggesteld werd. Foto’s Reuters, AFP

Als een moderne back een vleugelverdediger is die bij balbezit het veld breed houdt, en nu en dan langs de zijlijn opkomt, dan vond Pep Guardiola bij Bayern München de postmoderne back uit: één die juist naar binnen trekt en dan doorsteekt. Frank de Boer „zag het meteen in de eerste wedstrijd”, wat zijn oud-teamgenoot en vakbroeder nu weer bedacht had. „Ik kijk daar zo graag naar. Hij brengt weer iets nieuws in het voetbal. Ik zei tegen mijn broer, of was het Dennis [Bergkamp], heb je die back gezien? Die staat gewoon linkshalf.”

Typisch zo’n innovatie van Guardiola, zoals linksback David Alaba richting de as van het het middenveld kruipt en een soort verdedigende linksbinnen wordt. Zo is een directe ‘schuine’ pass van de centrale verdediger naar sterspeler Franck Ribéry op de flank mogelijk. Die trekt op zijn beurt de verdediging van de tegenstander uit elkaar door ter hoogte van de middellijn de bal op te halen. Positionele perfectie. „Pep brengt het voetbal echt verder. Daar heb ik heel veel respect voor”, zei Ajax-coach De Boer in een gesprek eerder deze maand.

Kon het bij Bayern München nóg beter dan de formatie die vorig seizoen onder Jupp Heynckes landstitel, beker en Champions League won? Met een 3-1 overwinning op Hertha BSC heeft Guardiola in ieder geval al één record gevestigd: nog nooit was de kampioen van Duitsland al zo vroeg (in maart) bekend. De negentiende overwinning op rij in de Bundesliga, de langstlopende zegereeks momenteel in Europese topcompetities. Twee gelijke spelen moest Guardiola toestaan dit seizoen. Een straatlengte voorsprong op concurrenten Borussia Dortmund (25 punten) en Schalke 04 (24 punten), de aartsrivalen die gisteren in hun Kohlenpott-derby gelijkspeelden.

Meesterzetten

Ja, de wedstrijd om de Super Cup ging verloren tegen Dortmund, eind juli, maar dat was nog in de experimenteerfase. De meesterzetten volgden elkaar in hoog tempo op. Philip Lahm is misschien wel de beste rechtervleugelverdediger in de Duitse geschiedenis, maar werd prompt door Guardiola centraal voor de verdediging geplaatst als de scharnierspeler die hij zelf ooit was in het Barcelona onder Johan Cruijff. Het werd een instant succes. Guardiola noemde Lahm „misschien wel de intelligentste speler met wie ik gewerkt heb”. Zegt de man die eerder het genoegen had met Andrés Iniesta, Xavi en Lionel Messi te trainen.

Het fundamant lag er al. Wat heet: er ontbrak weinig aan het team dat vorig seizoen alles won. Heynckes zwaaide af als triomfator die in de nadagen van zijn carrière nog even een superelftal naliet. Guardiola laat geen gelegenheid onbenut om zijn voorgangers Jürgen Klinsmann, Louis van Gaal en Heynckes te prijzen. „We zijn nog dominanter, willen nog sneller de bal in ons bezit”, zei Arjen Robben eerder deze maand over zijn onverzadigbare Bayern-ploeg. „Vorig seizoen waren we meer een compact blok waarbij we ook vaak meer naar achteren speelden. Nu is het volle bak naar voren, druk zetten tot aan de keeper.”

Guardiola implementeerde zijn doctrine van korte passes en de zogeheten ‘zes seconde regel’, een inspanningsverplichting om de bal na verlies meteen te heroveren. Nu heet de ploeg ‘eng’ goed. Een soort Barcelona, maar dynamischer. Een soort Bayern van vorig seizoen, maar offensiever. Direct gevolg van het huwelijk tussen de club die de afgelopen vijf jaar het meest in ontwikkeling was, en de coach die de wereld al eens, bij Barcelona, het meest geavanceerde voetbal voorschotelde – bijna ten koste van zichzelf. Zeventien prijzen won hij bij Barcelona, waaronder twee keer de Champions League.

Uitgeput

Guardiola zag er na vier seizoenen Barcelona tien jaar ouder uit. Uitgeput nam hij een sabbatical voordat hij terugkeerde in het wereldje. De man die wel enfermo de fútbol wordt genoemd, ziek van het voetbal, zoals hij zijn hersens laat kraken in bed of tot diep in de nacht met wedstrijdbeelden bezig is. Als coach van Barcelona miste hij eens een balletvoorstelling van zijn dochter omdat hij de videobeelden van de tegenstander nog een keer moest bestuderen. Zo’n type dus. De Boer kwam het gezin Guardiola afgelopen winterstop tegen op het strand in Dubai. Maar vader en echtgenoot Pep lag drie dagen in bed, of ging in zijn eentje golfen. „Dat is wel even een andere voorbereiding op de tweede seizoenshelft”, grijnsde De Boer, die in een interview Guardiola als voorbeeld noemde.

Bij Bayern lijkt Guardiola zich helemaal thuis te voelen, in een klimaat waar veeleisendheid de norm is en succes alleen maar tot meer succes mag leiden. Bayern-icoon Franz Beckenbauer vond deze maand, waarin Bayern zich redelijk makkelijk plaatste voor de kwartfinale van de Champions League ten koste van Arsenal, nog ruimte voor kritiek. Maar dat moest volgens de erevoorzitter gezien worden als een waarschuwing om niet „saai” te worden zoals Barcelona: eindeloos tikkend, „heen en weer, zoals in het circus”.

Zelfs nu, met de 24ste landstitel in de clubgeschiedenis al in maart binnen, is er nog wat te zeuren. Wat een weelde in Beieren. Alleen de celstraf die preses Uli Hoeness deze maand kreeg voor zijn belastingontduiking is een smet. Bayern heeft het verder helemaal voor elkaar: misschien wel de beste coach ter wereld, waarschijnlijk het beste team en – zolang een verband tussen de onfrisse privéprakrijken van Hoeness en de geldstromen in de club niet aangetoond wordt – ook de meest hygiënische boekhouding in het internationale topvoetbal.

Robben zei zich bevoorrecht te voelen om deel uit te maken van het huidige Bayern. Afgelopen week tekende hij bij, tot de zomer van 2017. „Ik krijg elke keer dezelfde vragen: hoe kan het toch? Wat maakt jullie zo sterk? Wat ik zelf mooi vind is dat, ondanks ruim twintig punten voorsprong, je bijvoorbeeld in een wedstrijd als tegen Schalke [5-1, drie doelpunten van Robben] in de eerste helft zoveel tempo ziet, zoveel uitstraling en plezier. Je kan ook wel eens hebben van: twintig punten voor, even gas terug. Wij blijven gaan.”

    • Bart Hinke