‘Gurlitt wil roofkunst teruggeven aan rechtmatige eigenaren’

Het appartementencomplex waarin Gurlitt zijn collectie met roofkunst herbergde.
Het appartementencomplex waarin Gurlitt zijn collectie met roofkunst herbergde. Foto EPA / Marc Mueller

Cornelius Gurlitt, de zoon van een kunsthandelaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer werken inkocht voor Adolf Hitler, wil alle werken teruggeven aan de erven van de eigenaren. Dat zegt zijn advocaat tegen de Sueddeutsche Zeitung.

Het eerste schilderij dat Gurlitt terug zal geven is volgens de krant ‘Zittende Vrouw’ van Henri Matisse. Dat werk behoort toe aan de erven van Paul Rosenberg, de joodse kunsthandelaar die het schilderij bezat toen hij in 1940 de nazi’s in Frankrijk ontvluchtte. In 1941 stalen de nazi’s het werk uit een kluis.

Het schilderij zou binnen een paar dagen al worden teruggegeven, waarna meerdere werken zullen volgen. In het appartement van Gurlitt in München werden in maart 2012 meer dan 1.400 werken gevonden, zo werd in november bekend.