Eerste Vlaamse Boekenweek leidt tot lichte stijging boekenverkoop

AMSTERDAM - Jelle Brandt Corstius tijdens de perspresentatie van de Boekenweek 2014. ANP REMKO DE WAAL

De eerste Vlaamse editie van de Boekenweek, die dit jaar van 8 tot en met 16 maart duurde, heeft gezorgd voor een lichte stijging in de boekenverkoop. Dat meldt weblog Tzum op basis van gegevens van boek.be. In Nederland viel de boekenverkoop tijdens Boekenweek tegen.

Deelname 200 Vlaamse boekhandels

De boekverkoop steeg in Vlaanderen tijdens de Boekenweek met 2,3%. Een hoopvolle constatering, vindt boek.be, aangezien de boekenverkoop in Vlaanderen ‘spectaculair’ aan het dalen is.

Er deden 200 Vlaamse boekhandels mee aan de eerste Vlaamse editie van de Boekenweek. Waaronder ook de filialen van Standaard. Begin maart liet de Vlaamse boekhandelketen, bij monde van algemeen directeur Geert Schotte, weten niets in de Boekenweek te zien. Het Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa werd in Vlaanderen in een oplage van 37.000 exemplaren verspreid.

Tegenvallende cijfers in Nederland

In Nederland zorgde de Boekenweek voor minder boekenverkoop ten opzichte van vorig jaar. Over de hele week werd bij deelnemende boekhandels 3,1 procent minder verkocht. Er was wel een stijging in het aantal mensen dat, op de laatste zondag van de Boekenweek, gratis de trein nam. Dat aantal steeg met 5.000 naar 240.000 reizigers.

    • Roderick Nieuwenhuis