Een geduldige The Office-superfan maakte deze onuitputtelijke tijdmachine

Monnikenwerk. Geen overdreven manier om dit project te beschrijven; Joe Sabia huurde alle DVD’s van de Amerikaanse variant van The Office, ging op zoek naar culturele referenties en sorteerde deze op jaar. Hij deed er anderhalf jaar over om er zo ongeveer 1300 op te sporen en onder te brengen in zijn The Office Time

Foto AP/Justin Lubin

Monnikenwerk. Geen overdreven manier om dit project te beschrijven; Joe Sabia huurde alle DVD’s van de Amerikaanse variant van The Office, ging op zoek naar culturele referenties en sorteerde deze op jaar. Hij deed er anderhalf jaar over om er zo ongeveer 1300 op te sporen en onder te brengen in zijn The Office Time Machine.

Sabia maakte naar eigen zeggen wellicht de Burj Khalifa onder de supercuts, en geef hem eens ongelijk. Hij verzamelde verwijzingen die de personages uit de Amerikaanse mockumentary maken naar muziek, films, literatuur, sport, politiek, beeldende kunst, dans, filosofie, wetenschap, Griekse mythologie, het Romeinse Rijk, religies, dictaturen en andere heerschappijen, theater en talloze memorabele momenten uit de wereldgeschiedenis.

‘Cultuur vormt de smaakmaker in een maaltijd’

Dit heeft de maker niet alleen gedaan omdat hij gek is op The Office. Hij heeft een groter doel: het belang van cultuur onderstrepen. Dit legt hij uit op zijn site:

“The Office bereikt iedereen en is hilarisch omdat zoveel leent uit de cultuur, en kijkers begrijpen deze verwijzingen. Cultuur vormt een verzameling van de kennis en kunst uit onze maatschappij. Het is wat ons omringd en ons verenigt, het stelt ons in staat om gezamenlijk te lachen om een grap in The Office over Ben Franklin of M. Night Shyamalan. Cultuur is, simpel gezegd, de smaakmaker van een maaltijd.”

Bijna elke eeuw uit de menselijke geschiedenis is vertegenwoordigd in de tijdmachine van Sabia. Een gebruiksvriendelijk en leerzaam speeltje. Toets een jaartal in, kies of je voor of na Christus bedoelt en je krijgt een reeks aan fragmenten die naar dat jaar verwijzen voorgeschoteld. Voor de jaren duizend voor christus tot en met het jaar nul maakte hij een gezamenlijke compilatie:

Voor recentere jaren maakte hij een aparte compilatie. Neem bijvoorbeeld 1996:

Er is een aantal fragmenten waarvan Sabia nog niet heeft kunnen achterhalen waar ze naar verwijzen. De hulp van de bezoeker wordt ingeroepen om de tijdmachine compleet te maken. Het gaat vooral om liedjes die hij maar niet thuis kan brengen:

    • Annemarie Coevert