Duitse hof: politieke invloed op publieke omroep ZDF is te groot

De politieke invloed op de Duitse publieke omroep ZDF is te groot, zo bepaalde gisteren het federale constitutionele hof in Karlsruhe. De toezichtsraad van de zender mag voortaan voor hoogstens eenderde uit politici of ambtenaren bestaan. Het hof verklaarde het ZDF-staatsverdrag deels ongrondwettelijk.

Dit besloot het hof in een zaak over het ontslag van hoofdredacteur Nikolaus Brender in 2009. Hij werd ontslagen door een toezichtsraad die werd gedomineerd door politici van het CDU, de partij van premier Merkel. Voorzitter van de raad was de Hessense minister-president Roland Koch. Officieel waren dalende kijkcijfers de reden om Brenders contract na tien jaar niet te verlengen, maar volgens critici was Brender te onafhankelijk en te weinig volgzaam.

De vicepresident van het hof, Ferdinand Kirchhof: „De publieke omroep moet geen staatsomroep worden, maar moet alle in de maatschappij levende meningen weerspiegelen. De toezichthoudende instanties moeten worden samengesteld volgens de principes van diversiteit en met leden die grote afstand tot de politiek houden.”

De Nederlandse publieke omroep zou ook wat meer afstand van de politieke kunnen gebruiken, zo staat naar verwachting in het advies dat de Raad voor Cultuur donderdag aan de staatssecretaris Dekker (Media, VVD) geeft. De concessieperiode zou daarom verlengd moeten worden van vijf jaar naar tien jaar. De overheidsfinanciering zou ook voor tien jaar moeten vastliggen. De PVV noemt de publieke omroep bij voorkeur de ‘staatsomroep’.