Drie agenten VS naar huis gestuurd wegens wangedrag NSS

Obama loopt langs twee geheim agenten tijdens zijn aankomst op Schiphol maandag.
Obama loopt langs twee geheim agenten tijdens zijn aankomst op Schiphol maandag. Foto AFP / Peter DeJong

Drie agenten van de Secret Service zijn net voordat de Amerikaanse president Obama in Nederland arriveerde voor de Nucleair Security Summit, terug naar de VS gestuurd. Een van hen was dronken en werd bewusteloos in een hotellobby gevonden. Dat bericht The Washington Post op basis van uitlatingen van drie ingewijden.

Het hotelpersoneel vond de dronken agent en alarmeerde de Amerikaanse ambassade. Die waarschuwde de Amerikaanse geheime dienst. Het voorval gebeurde zondagochtend, een dag voordat Obama in Nederland aankwam. De woordvoerder van de Sercret Service bevestigt tegenover de krant dat drie agenten naar huis zijn gestuurd “om disciplinaire redenen”, maar ging niet in op details. De agenten zijn geschorst totdat onderzoek naar het incident is afgerond.

Vanaf tien uur voor een bespreking mag er geen alcohol worden gedronken op een officiële reis. De agenten hadden een geheime briefing kunnen krijgen op zondagmiddag, voor de aankomst van Obama. De president heeft geen gevaar gelopen.

Het incident roept herinneringen op aan het schandaal in het Colombiaanse Cartagena, in 2012. Toen werden drie agenten uit dienst gezet en acht agenten geschorst omdat ze een week lang hadden gefeest in een luxe hotel. In de nacht voordat Obama aankwam, zouden ze bezoek hebben gehad van zeker twintig prostituees.

Alle wegen weer open

Alle wegen die waren afgesloten in verband met de NSS, zijn inmiddels weer opengesteld. Dat meldt Rijkswaterstaat. De wegen zouden uiterlijk om 05.00 uur worden vrijgegeven, maar konden ruim een uur eerder open. De wegen waren gisteren ook een uur eerder dan gepland dicht gegaan, namelijk rond het middaguur.

De A5, A4, A44, N44 en N14 waren afgezet om de delegatieleden de ruimte te geven om van Den Haag naar Schiphol te rijden. Het advies om de auto tijdens de NSS te laten staan is volgens Rijkswaterstaat massaal opgevolgd. Aanvankelijk werd gevreesd voor een verkeerschaos, maar uiteindelijk waren er zelfs minder files dan normaal.
Met matrixborden langs de wegen bedankt Rijkswaterstaat de weggebruikers voor het opvolgen van de adviezen tijdens de nucleaire top.