2Doc: Father Figures

Nederland 2, 23.00-00.00u

De 73-jarige vader van de Canadese filmmaker April Butler is smoorverliefd op zijn vijftig jaar jongere Filippijnse vriendin. Butler – twee keer zo oud als haar ‘stiefmoeder’ – volgt het stel met cameravrouw Gillian Hrankowski, stelt ze vragen en geeft commentaar. Ze wordt, al dan niet in min of meerdere mate ten gerieve van haar film, heen en weer geslingerd tussen emoties: ze gruwt van haar vader die Girlie zou inpalmen met verzinsels over zijn rijkdom en zijn vriendin in hun Filippijnse appartement onderhoudt. Moet Butler verklappen dat paps een armoedzaaier is, nu er plannen worden gemaakt voor een huwelijk in Hongkong? En gaat het hier nou louter om twee mensen die profiteren van elkaar, of zijn Dale en Girlie misschien oprecht gelukkig? Hij moet de helft van het jaar in Canada verblijven om recht te houden op zijn pensioentje, dat voor het grootste deel direct worden overgemaakt naar Girlie op de Filippijnen. Als Butler dan ook nog ontdekt dat Girlie geen 23 maar pas 17 is, en dus nog maar 16 was toen ze een verhouding met Dale begon, zijn de rapen gaar. Op het afgelopen IDFA, waar deze boeiende film vertoond werd, verklapte Butler dat ze geen contact meer heeft met haar vader

    • Bart Jippes