Deense schavuiten met verraderlijke dieptes

De Deense zakenman Simon Spies (1920-1984) werd in de jaren zestig steenrijk met vliegvakanties naar de zon. Uiterlijk een Paulus de Boskabouter, etaleerde hij de levensstijl van een rockster: zo neukte hij voor het oog van de pers een compleet bordeel. Mogens Glistrup (1926-2008) was een tijd lang zijn vriend en fiscalist. Na een oproep op tv in 1971 om geen belasting te betalen – hij noemde belastingontduikers verzetsstrijders – richtte hij de Vooruitgangspartij op, die 28 van de 179 zetels in het parlement won. Glistrup werd de vader van uiterst rechts in Denemarken; later ageerde hij vooral tegen de islam.

Spies & Glistrup is een opmerkelijk buddy movie over twee zonderlinge, groteske mannen. Spies ziet zijn excessen als reclame: men boekt een vliegreis bij hem in de stiekeme hoop op orgie en schandaal, zo denkt hij. Glistrup is zo’n vadsige burgerman die Spies’ strapatsen met glimmende ogen gadeslaat en diens anarchisme vertaalt in bot eigenbelang. En daar haakt Spies af: die heeft geen behoefte aan een populaire revolte.

Spies & Glistrup toont hoe de geest van de jaren zestig – libertair, libertijns, individualistisch – handelswaar werd, indaalde bij de massa en daar vaak vertaald werd in ‘samen voor ons eigen’-populisme. Een zeer amusante schelmenfilm met verraderlijke dieptes.

    • Coen van Zwol