De driedubbele moord vóór de aanslagen in Boston

Ibragim Todashev. Foto Reuters / Orange County Corrections Department

Een vriend van een van de verdachten van de aanslagen op de Boston-marathon is vorig jaar doodgeschoten door een FBI-agent nadat hij bij een verhoor door het lint ging. Gisteren kwam het FBI-rapport daarover, maar eerder deze maand gingen Boston Magazine en radioshow This American Life al op onderzoek uit: wat is daar precies gebeurd?

Over de bomaanslagen op de marathon van Boston, nu bijna een jaar geleden, hebben we veel gelezen. Bij de finish gingen twee explosieven af, waarbij drie doden en honderden gewonden vielen. De politie kwam in de dagen daarna twee broers op het spoor: Tamerlan en Dzhokhar Tsarnaev. Tamerlan werd vier dagen na de aanslagen gedood tijdens een vuurgevecht met de politie, Dzhokhar werd later die dag opgepakt en zit sindsdien vast.

Terug naar september 2011. Toen werden drie mannen gevonden in een appartement, hun kelen doorgesneden en met marihuana op hun lichamen. Pas na de aanslagen in Boston linkte de politie de gedode verdachte, Tamerlan, ook aan die misdaad.

Hij zou dat samen hebben gedaan met Ibragim Todashev, die - volgens het gisteren openbaar gemaakte FBI-rapport - in mei vorig jaar na een vijf uur durend verhoor bij hem thuis bekende, maar direct daarna door het lint ging. Hij gooide de tafel omver, rende naar de keuken en kwam terug met een metalen stang, klaar om aan te vallen. Met zes tot acht schoten bracht een FBI-agent hem vervolgens om het leven.

Het duurde erg lang voordat de FBI met een verklaring voor het doden van de verdachte naar buiten kwam. Reden voor Susan Zalkind, een bekende van een van de drie jongens wiens keel was doorgesneden, om er zes maanden lang journalistiek onderzoek naar te doen. Waarom schoten ze Todashev niet in z’n been, om hem daarna te arresteren? Waarom liep het onderzoek zelfs na zijn dood nog door - is de politie eigenlijk helemaal niet zo zeker van zijn schuld? En hebben ze door hem dood te schieten niet juist belemmerd dat de zaak kon worden opgelost?

“In some reports, he lunged at an FBI agent with a knife, while others said he used a pole or a broomstick. It was an agonizing development: The FBI claimed he had been killed at precisely the moment he was about to give the answers so many of us had been waiting for.”

Lees het hele artikel van Susan Zalkind bij Boston Magazine (8.382 woorden, ongeveer 38 minuten leestijd) of luister naar de This American Life-aflevering erover (60 minuten luistertijd).

    • Peter Zantingh