City veel te sterk in derby van Manchester

In tijden van tegenspoed had een overwinning op de rivaal het seizoen nog een beetje kleur kunnen geven. Maar ook dat zat er gisteravond niet in voor Manchester United. Op het eigen Old Trafford ging de ploeg van David Moyes kansloos onderuit tegen stadsgenoot Manchester City (0-3), op een avond dat de geblesseerde spits Robin van Persie node werd gemist.

Voor Manchester United was het de tweede zware thuisnederlaag op rij na het verlies van Liverpool (0-3) twee weken geleden. Decennia was Old Trafford een onneembare vesting, maar beide nederlagen maken pijnlijk duidelijk dat die tijd voorbij is. De stand zegt genoeg; de regerend landskampioen staat zevende en is hard op weg om voor het eerst deelname aan de Champions League mis te lopen.

Gisteravond werd eens te meer duidelijk waarom. Amper 44 seconden waren er gespeeld toen United al tegen een achterstand aankeek. Doelpuntenmaker was Edin Dzeko, die de bal vanuit de rebound binnenschoot.

Te verwachten was dat United wakker zou zijn na de snelle tegentreffer, maar in plaats daarvan kregen David Silva en wederom Dzeko grote kansen om de score uit te breiden.

Daartegenover stond een enkele mogelijkheid voor United, maar bij die ploeg ontbrak het aan aanvallende stootkracht. Nu Robin van Persie er weken uitligt mist het elftal een koele spits die ook in matige wedstrijden kan scoren.

City beschikt wel over zo’n aanvaller, in de persoon van Edin Dzeko. Na zijn bliksemsnelle openingstreffer was hij tien minuten na rust opnieuw trefzeker. Ditmaal door de bal vanuit een corner simpel binnen te prikken. Vlak voor tijd tekende middenvelder Yaya Touré voor het slotakkoord: 0-3.

Door de zege nadert Manchester City koploper Chelsea. Die ploeg heeft drie punten meer, maar City heeft twee duels minder gespeeld.

Nummer vier Arsenal raakt ondertussen achterop. De Londense club speelde gisteravond met 2-2 gelijk tegen Swansea City. Everton won met 3-0 bij Newcastle United.