Bruine basterdsuiker, maar dan anders

Afgelopen maandag ging het hier over bruine basterdsuiker en het verschil met Belgische cassonade. Na publicatie kreeg ik een mailtje van Jigal Krant, journalist en presentator van het onvolprezen tv-programma De Koosjere Hamvraag – waarvan deze week een tweede seizoen werd aangekondigd, hoera!

Jigal vertelde me dat Joden tijdens Pesach graag matses met roomboter en bruine basterdsuiker eten. Die matses zijn verplichte kost; elke religieuze Jood móet met Pesach minstens één keer matses eten. Alle andere graanproducten, chameets genaamd, zijn streng verboden. Maar de bruine suiker, dat is eerder een gewoonte. Het hóeft niet per se, alleen vindt iedereen het lekker.

Helaas, in 2011 heeft het opperrabbinaat voor Nederland bepaald dat bruine basterdsuiker niet langer ‘kosjer voor Pesach’ is omdat het E150 bevat, een kleurstof die soms van zetmeel wordt gemaakt. Dat fabrikant Van Gilse – Jigal Krant heeft het nagevraagd – zegt dat hun kleurstof niet van zetmeel is gemaakt, helpt daar niks aan.

We kunnen denk ik gerust stellen dat de Joodse wet voor niet-Joden nogal ondoorgrondelijk is. Maar Jigal heeft nu bedacht dat cassonade weleens een ideale vervanger voor basterdsuiker zou kunnen zijn. Want waar voor bruine basterd donkergekleurde suikerstroop door kristalsuiker wordt gemengd, voegen de Belgen voor cassonade aan diezelfde suiker melasse toe. En melasse is honderd procent zeker niet gemaakt van granen en dus geen chameets.

Ik hoop maar dat hij het rabbinaat weet te overtuigen. Want zonder matses met boter en bruine suiker – en, tip van Jigal, een beetje verse koffie erover gesprenkeld – lijkt me Pesach toch niet helemaal hetzelfde.

Bak de blokjes kip bruin in de olie. Fruit de ui, de gember en knoflook even mee en voeg dan de ketjap, 2 tl suiker, 1 el azijn, 2 el water, de kruidnagels en een snuf zout toe. Laat 15 tot 20 minuten stoven. Maak op smaak met extra azijn, suiker en/of zout.

    • Janneke Vreugdenhil