Broeierigheid onder het habijt

De non in films staat symbool voor goedhartigheid, maar ook voor seksuele spanning. De vijf beste nonnenfilms.

The Bells of St. Mary’s

(Leo McCarey, 1945)

Ingrid Bergman speelt moeder-overste Mary Benedict, Bing Crosby priester Chuck O’Malley. Samen moeten ze een school in een achterstandswijk zien te redden. Een van de succesvolste kerstfilms ooit, de meest lucratieve film van studio RKO.

Black Narcissus

(Michael Powell, Emeric Pressburger, 1947)

De beste nonnenfilm ooit: broeierig psychologisch drama over een klooster in de Himalaya, waar de bewoonsters in toenemende mate in de greep raken van de sensualiteit van het landschap, en van mannenbezoek.

The Nun’s Story

(Fred Zinnemann, 1959)

Audrey Hepburn is Sister Luke, een jonge Belgische die worstelt met haar gelofte van gehoorzaamheid. Voor een belangrijk deel opgenomen in Congo, waar de non te maken krijgt met goddeloze en vrijgezelle Dr. Fortunati. De favoriet van Hepburn zelf.

The Devils

(Ken Russell, 1971)

Uitzinnige cult met Vanessa Redgrave als seksueel dolgedraaide zuster Sister Jeanne of the Angels; een van de vele nunsploitation films waarin filmmakers vooral in de jaren 70 seksuele fantasieën projecteren op nonnen, in films als Naked Nuns with Guns.

La Religieuse

(Guillaume Nicloux, 2013)

Fraaie verfilming van klassieke, anti-klerikale roman van Verlichtingsfilosoof Diderot. Suzanne wordt door haar familie gedwongen het klooster in te gaan, alwaar ze prompt in handen valt van een sadistische moeder-overste die haar wil breken.

    • Peter de Bruijn