Theaterfestival weg om Front National?

Houdt het Front National van moderne kunst? Die vraag is actueel geworden in het Zuid-Franse culturele bolwerk Avignon, waar de partij van Marine Le Pen zondag de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen won. Directeur Olivier Py dreigt zijn wereldberoemde theaterfestival van Avignon te verplaatsen als de stad aanstaande zondag definitief in handen zou vallen van de nationalistische partij.

„Ik zie niet hoe het festival in Avignon kan voortbestaan met een Front National-gemeentehuis”, zei Py op radiozender France Info. Het festival, dat sinds 1947 bestaat, ontvangt ruim een kwart van zijn subsidies van de stad, maar spekt de lokale hotellerie elk jaar in juli met zo’n 20 miljoen euro. Vicevoorzitter Florian Philippot van het Front National sprak in een tv-reactie van „chantage” en benadrukte dat zijn partij met „Franse cultuur” geen probleem heeft.

In een poging de plaatselijke middenstand en de kunstwereld gerust te stellen, noemde FN- burgemeesterskandidaat Philippe Lottiaux, die overigens tot recent actief was in de centrum-rechtse UMP van de huidige burgemeester, het idee dat het FN tegen cultuur is gisteren „totaal achterhaald”. Het FN blijft het festival vanuit het gemeentehuis gewoon steunen, zei hij, ook zonder directeur Py, „als dat zijn keus is”.