Anands rust brengt hem in een ideale positie

Concurrenten bij het kandidatentoernooi in Chanty-Mansiysk schieten zichzelf voortdurend in de voet

Met kalme tred loopt Anand door het kandidatentoernooi in Chanty-Mansiysk. Af en toe wint hij een partij, wat vaker maakt hij remise zonder een moment in gevaar te komen. En ondertussen kijkt hij glimlachend toe hoe zijn concurrenten zichzelf in de voet schieten.

Na de ronde van gisteren stond hij met 6,5 punt uit 10 partijen één punt voor op Levon Aronian en anderhalve punt op Sjachriar Mamediarov, Sergei Karjakin en Peter Svidler. Vladimir Kramnik is vrijwel uit het zicht verdwenen; hij staat twee punten achter op Anand.

Vorige week zag het er nog heel anders uit. Anand stond toen gelijk met Aronian, en Kramnik stond slechts een half punt op hen achter. Maar zondag verloren Kramnik en Aronian, beiden op een manier die de indruk gaf dat ze door vermoeidheid hyper-agressief waren geworden en zichzelf niet meer goed in de hand hadden. Anand daarentegen was de rust zelve in de lange partij die hij die dag won van Veselin Topalov. Er was geen enkel spectaculair moment in die partij, zoals er eigenlijk in al zijn partijen in dit toernooi geen spectaculair moment is geweest. Met ijzeren hand voerde hij een klein voordeel tot winst.

Gisteren speelde Anand met wit tegen Mamediarov. Zijn spaarpotje was genoeg gevuld en hij gaf Mamediarov al heel vroeg in de partij de gelegenheid om remise te maken door een herhaling van zetten. Mamediarov wilde dat nog niet, maar zag daarna al heel snel in dat er niet meer dan remise in zat.

Dat was snel bekeken en toen kon Anand rustig kijken wat zijn achtervolgers deden. Het viel hem niet tegen. Aronian stond tegen Veselin Topalov eerst iets beter, kwam toen in gevaar, maar wist de zaak onder controle te houden. De andere gevaarlijke concurrent, Kramnik, schakelde zichzelf definitief uit door in een iets betere stelling tegen zijn goede vriend Peter Svidler een verschrikkelijke blunder te begaan, waarna hij eigenlijk meteen op had kunnen geven.

Voordat dit kandidatentoernooi begon schreef de Russisch-Amerikaanse grootmeester Alex Yermolinsky, een man met krachtige opinies die vaak de spijker op de kop slaat: „Anand is voorbij en verleden tijd. Je kunt een vork in hem steken.’’ Hoewel weinigen het zo kras zouden formuleren, was het wel een gedachte die toen door velen werd gedeeld. Het kan verkeren.

Er zijn nu nog vier ronden te gaan. Als Anand nog vier remises zou spelen, wat niet onwaarschijnlijk lijkt, betekent het dat een achtervolger 3,5 punt uit de laatste vier partijen zou moeten halen om hem in te halen. Dat geldt ook voor Aronian, die weliswaar slechts een punt achter staat, maar bij gelijk eindigen met Anand de tiebreak zou verliezen, omdat er dan gekeken wordt naar de onderlinge score.

Zo’n spectaculaire eindsprint van een achtervolger is denkbaar. In het kandidatentoernooi van vorig jaar in Londen deed Kramnik het – een heel andere Kramnik dan de man die nu aan het werk is – en in de laatste vier rondes gebeurden er daar de gekste dingen voordat Magnus Carlsen na twee onverwachte nederlagen het toernooi toch nog hijgend won.

Vandaag speelt Kramnik met wit tegen Anand. Al kan Kramnik het toernooi niet meer winnen, hij is er van overtuigd dat niemand in de wereld sterker schaakt dan hij en dat zal hij graag nog laten zien.

(zie diagram)

Vladimir Kramnik – Peter Svidler

Kramnik had steeds iets beter gestaan in deze partij en dat zou nog steeds zo zijn als hij nu 32. Pd4 had gedaan. 32. Td4 Een vreselijke blunder. „Ik dacht dat ik ging winnen’’, zei Kramnik na afloop. Ook als zwarts volgende trucje er niet in had gezeten, zou dat wat overdreven zijn. 32…Lxh2+ Zo wint zwart een pion en een kwaliteit en wit kan hierna alleen nog even spartelen. 33. Kxh2 Dxf1 34. Dc3 Tf6 35. Pe5 Dxf2 36. Tf4 De2 37. Dd4 Pd5 38. Tf3 Tc8 39. Tg3 f4 Wit gaf op.

    • Hans Ree