América Móvil verkleint belang in KPN verder

Foto ANP/ Koen van Weel

Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil van de miljardair Carlos Slim heeft zijn belang in KPN wederom verkleind. Nu heeft het nog een kleine 24,9 procent van de aandelen in handen. Daarvan is vandaag een melding gedaan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), schrijft persbureau Novum.

Het is al de tweede keer in niet al te lange tijd dat América Móvil zijn belang in het Nederlandse telecombedrijf verkleint. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd het al afgebouwd naar 27,1 procent. In 2012 en 2013 breidden de Mexicanen het belang in KPN juist uit tot 29,8 procent.

Overnamepoging strandde in oktober

Een poging van America Móvil om KPN over te nemen, strandde vorig jaar. De Mexicanen besloten een bod van zeven miljard euro in te trekken, nadat een stichting gelieerd aan KPN een beschermingswal rond het bedrijf had opgeworpen.

De stichting, die is opgericht om KPN te beschermen tegen invloeden die de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit van het bedrijf bedreigen, vond dat de Mexicanen onvoldoende duidelijk waren over wat zij met KPN wilden en vond de benadering van het bedrijf “willens en wetens” vijandelijk. Toen América Móvil zich na een overnamestrijd van enkele maanden uiteindelijk terugtrok, besloot de stichting de beschermingsmuur weer op te heffen.

Na de vorige keer dat América Móvil het belang in KPN verminderde, leek de kans op een nieuwe overnamepoging al kleiner geworden.

    • Frank Huiskamp