Zoektocht vlucht MH370 in noordelijke richting opgeschort

Transportminister Hishammuddin Hussein tijdens zijn persconferentie over het nieuwe zoekgebied. Foto AFP / Mohd Rasfan

Alle inspanningen om de vermiste Malaysia Airlines-vlucht te vinden zijn nu gericht op de zuidelijke Indische Oceaan ten westen van het Australische Perth. De zoektocht in de noordelijke boog van Laos tot de Kaspische Zee is afgeblazen, heeft de Maleisische minister van Transport en Defensie vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

‘Vliegtuig neergestort’

“De zoektocht gaat door en we blijven gericht op het verkleinen van het zoekgebied”, zei Hishammuddin Hussein. Het zoekgebied is verkleind na nieuwe analyses van satellietgegevens. Op basis daarvan maakte de Maleisische premier Najib Razak gisteren bekend dat vlucht MH370 in het zuiden van de Indische Oceaan is neergestort. Daar verdween het vliegtuig, ver van enige landingsmogelijkheden, voorgoed uit zicht.

De enorme zoekactie naar het vermiste vliegtuig met aan boord 239 personen, was tot nu toe toegespitst op twee grote gebieden. Een in de boog vanuit het noorden, de ander in een bocht naar het zuiden over de Indische Oceaan, van het westen van Indonesië tot het westen van Australië.

Communicatie uitgeschakeld

De Boeing-777 vertrok in de nacht van 7 op 8 maart uit Kuala Lumpur richting Beijing. Ergens tussen Maleisië en Vietnam verdween het van de radar. Later bleek dat de communicatie opzettelijk was uitgeschakeld en dat het vliegtuig daarna een scherpe draai in westelijke richting had gemaakt.

China heeft Maleisië nu verzocht de satellietgegevens in te zien op basis waarvan de laatste berekeningen van de locatie zijn gemaakt. De methode van analyse waar Maleisië zich nu op baseert is niet eerder gebruikt voor het opsporen van een vliegtuig.

Nabestaanden woedend

De conclusie dat er geen hoop is op overlevenden zonder dat daarvoor fysiek bewijs is, heeft veel nabestaanden woedend gemaakt. Tientallen familieleden van Chinese passagiers bekogelden vandaag de Maleisische ambassade in Beijing met plastic waterflessen. Ze probeerden de poort te openen en riepen ‘Leugenaars!’, meldde persbureau AP. Van de 239 inzittenden van het vermiste vliegtuig hadden er 153 de Chinese nationaliteit.

De zoektocht naar mogelijke brokstukken is vanochtend opgeschort vanwege het slechte weer. Aan de zoekactie doen onder meer zes Chinese schepen, waaronder een ijsbreker, mee. Naar verwachting komen die morgen aan in het gebied waar brokstukken zijn waargenomen. Een Amerikaans schip komt een dezer dagen aan en zal zoeken naar de zwarte doos van het vliegtuig.

    • Laura Klompenhouwer