‘Willem III was echt een malloot: depressief met woedeaanvallen’

Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal dook voor de serie Het Koninkrijk in de vaderlandse geschiedenis. „Het was een soort herinburgeringscursus.” 

Willem I, Willem II, Willem III en Wilhelmina. Wat hebben ze gemeen? Een makkelijke vraag, voor wie vroeger in het klaslokaal goed heeft opgelet: allemaal waren ze regerend vorst van ons land. In Het Koninkrijk, een vijfdelige NOS-serie die aanstaande vrijdag op Nederland 2 begint, zien we hen terug. Samen met acteur Waldemar Torenstra leidt Nieuwsuur-verslaggever en oud-Amerikacorrespondent Eelco Bosch van Rosenthal ons langs de vaderlandse geschiedenis.

Van nieuwsjager in Washington naar het Koninkrijk der Nederlanden. Hoe zit dat?

„Ik werd gevraagd. Waldemar zou gaan presenteren, en de makers wilden daar een NOS-gezicht bij. Toen ik een jaar geleden in Nederland terugkwam, werd ik meteen in onze geschiedenis gegooid . Ik wist er niets van. Het was dus een soort herinburgeringscursus.”

Wat laat u in het programma zien?

„Waldemar en ik volgen de geschiedenis en bezoeken interessante locaties. Best gek, want ik was altijd bezig met nieuws, maar nu was er geen studio en gingen we naar plekken toe. Zo zijn we naar bossen geweest waar jongens werden verstopt om uit handen van Napoleon te blijven. Ook spraken we met historici, want wij zijn natuurlijk geen experts. Waldemar richt zich vooral op de Oranjes, ik kijk naar de patriotten. De tegenbeweging.”

U doet de rebelse kant.

„Ja. Dat is leuk, want de NOS maakt nooit zulke series. Zij zijn een beetje degelijk en braaf in de Koninklijk Huis-verslaggeving. Of, braaf: ze registreren vooral. Dat moeten ze ook doen, maar wij kunnen nu laten zien dat die vorsten heus niet allemaal lieverdjes waren. Neem Willem III, dat was echt een malloot. Depressief met woedeaanvallen.”

Torenstra duikt, net als hij, tijdens een aflevering naakt in het meer van Genève. Zwemt u mee?

„Nee. Ik presenteer wat zakelijker dan Waldemar. Hij trekt bijvoorbeeld een uniform aan om de slag bij Waterloo na te spelen. Heel leuk, en hij kan dat goed, als acteur. Maar ik denk dat ik meer geassocieerd wordt met Nieuwsuur of de NOS. Ik wil een beetje bij die rol blijven. Dan weet ik niet of je mij in een soldatenpakje moet hijsen.”

    • Sterre van der Hee