Was de dikke buurvrouw echt zo eenzaam?

Britse serie ontvouwt alle geheimen van de inwoners van een duister huis

Heeft het lesbische duo Elaine (Indira Varma) enPeggy (Victoria Hamilton) iets te maken met de mysterieuze dood van hun buurvrouw Melissa?

Het is wel een beetje smerig: een jong stel gaat verhuizen en treft in de nieuwe woning een lekkend plafond aan. Ze klimmen de trap op naar boven en vinden op zolder een gemummificeerd lichaam. Het blijkt het lijk te zijn van de obese, vrijgezelle buurvrouw Melissa die in het belendende appartement woonde. Ze lag er al ruim twee jaar. Niemand die haar ooit heeft gemist.

Dit wrange feit, dat een 30-jarige vrouw zo’n eenzaam leven kan leiden dat niemand haar dood opmerkt, maakt dat Len Harper (David Threlfall) zich vastbijt in de zaak. Deze inspecteur, die de hoofdrol speelt in de Britse dramaserie What Remains – vorig jaar uitgezonden bij de BBC en onlangs bij de KRO – voelt aan zijn water dat Melissa geen natuurlijke dood is gestorven. En dus is hij degene die alle inwoners van het sombere huis aan de tand voelt. En dat zijn er nogal wat. Zo is daar de schuwe wiskundeleraar Joe Sellers, het lesbische duo Elaine en Peggy en de licht autistische journalist Kieron met zijn irritante tienerzoon.

Zoals wel vaker het geval is bij Britse tv-series is de stijl van What Remains realistisch en alledaags (East Enders), en ligt het tempo laag (The Hour). Ongeduldige kijkers kunnen hierdoor al snel afhaken. Maar wie wel het geduld kan opbrengen om door te kijken, wordt langzamerhand in een beklemmend verhaal gezogen. Daarin speelt het camerawerk een belangrijke rol. Tussen alle verhalende scènes door, zijn telkens langgerekte, Hitchcock-achtige shots van het huis gemonteerd. Met als effect dat de toeschouwer langzamerhand in de krochten van het duistere huis wordt getrokken en daarmee ook in de geheimen van de bewoners. Want bij al die gewoontjes ogende doorsnee Britten blijken uiteindelijk flink wat draadjes los te zitten. Zo heeft het lesbische stel een verknipte relatie met een duidelijke rolverdeling tussen butch en femme. De wiskundeleraar op de begane grond heeft op school een nogal vreemde reputatie opgebouwd. En de journalist blijkt te kampen met een flink alcoholprobleem. Kortom, reden genoeg om vier afleveringen lang de toeschouwer in spanning te houden over de mogelijke dader en zijn of haar motieven.

Helaas wordt het personage van inspecteur Harper niet bijzonder sterk neergezet door Threlfall. In dit soort whodunnits is het prettig om een inspecteur à la Columbo (Peter Falk) of Sherlock (Benedict Cumberbatch) te volgen die hun karaktertrekjes sterk neerzetten. Harper is vooral een wat gesloten, eenzame man die tussen de bedrijven door zijn stervende broer in het ziekenhuis bezoekt om zijn obsessie over deze moordzaak te delen.

De broer, die voorheen een succesvolle loopbaan had bij de politie, heeft maar één advies voor zijn broer. Bibberend schrijft hij op een papiertje: stop. Maar dat is natuurlijk het laatste wat inspecteur Harper doet. En dus gaat hij tot het naadje. En kan de kijker aan het einde van deze korte tv-serie concluderen: voor een misselijkmakend tripje door het spookhuis hoef je niet naar de kermis te gaan.

    • Rosan Hollak