‘Voorzitter ISU wil verregaande veranderingen bij schaatsen’

Ottavio Cinquanta (rechts), voorzitter van de ISU, bij het NK Sprint en Allround in het Amsterdamse Olympisch Stadion. Foto ANP/ Vincent Jannink

Weg met de 1.000 meter en weg met de langste afstanden op de volgende Winterspelen, weg met de WK en EK Allround en ook weg met de WK Sprint. Het lijkt moeilijk voor te stellen, maar dit zouden oprechte voorstellen van de voorzitter van de internationale schaatsunie (ISU) Ottavio Cinquanta zijn. De Volkskrant heeft een interne brief aan topbestuurders van de ISU in handen.

De Nederlanders zouden deels schuld hebben aan de radicale voorstellen van de 76-jarige Cinquanta. De heerschappij van de langebaanschaatsers in Sotsji (23 medailles) zou knap zijn geweest, maar ook een “teken van grote zorg”. Wil de sport de interesse behouden van sponsors en het publiek, dan moet er iets drastisch veranderen. De sport gaat nu een “niet bemoedigende toekomst” tegemoet waarin er vooral financiële zorgen zijn.

Langer discussie over lange afstanden

Helemaal nieuw is het pleidooi voor het afschaffen van de langste afstanden - de 5 kilometer bij de vrouwen, de 10 bij de mannen - niet. De discussie daarover bestaat al langer: ze zouden onaantrekkelijk zijn om naar te kijken. Het gesprek erover laaide weer op toen op de Spelen in Sotsji de Noren Bøkko en Pedersen, net als de Rus Skobrev afzegden voor de 10 kilometer. Cinquanta zei toen echter niet voornemens te zijn de afstand te schrappen.

Wat de bedoeling is, is dat de te schrappen afstanden bij de Spelen in 2018 in Pyeongchang zouden worden vervangen door twee nieuwe onderdelen: een minimarathon of massastart voor de mannen en vrouwen (zestien ronden), een onderdeel dat al bestaat in wereldbekerverband, en een gemengde aflossing voor landenteams. Daarbij schaatsen twee mannen en twee vrouwen elk een rondje.

Het voorstel de 1.000 meter te schrappen is enigszins opmerkelijk. Het gaat hier immers om een sprintafstand, een die juist bekendstaat als aantrekkelijk. Het schrappen zou volgens Cinquanta slechts gelden voor de Spelen. Bij de WK Afstanden, het beoogde belangrijkste toernooi in de toekomst, zou hij gewoon verreden kunnen worden. Een wereldkampioen sprint zou, in plaats van op een apart toernooi, gewoon aangewezen kunnen worden op dat WK Afstanden. De beste op de 500 meter en 1.000 meter krijgt de titel dan.

Nieuw: EK Afstanden

De EK Allround zou moeten wijken voor een EK Afstanden, waartoe niet-Europeanen ook toegang zouden hebben. Dat bespaart geld, zou Cinquanta in de brief schrijven volgens de Volkskrant, maar zou bovenal de “programma’s in lijn brengen met de huidige verwachtingen, en om te voorkomen dat we programma’s in stand houden die al te veel jaren worden gebruikt”.

Deze rits voorstellen is trouwens slechts ‘optie 2’, schrijft de krant. De eerste optie is nóg radicaler: het langebaanschaatsen en het shorttracken zouden moeten samengaan en wedstrijden moeten organiseren op een 250-meterbaan. Cinquanta vreest echter dat hij voor dit voorstel niet genoeg draagvlak zal kunnen krijgen.

Cinquanta’s ideeën worden omschreven als “persoonlijke opinies”. Hij kan deze niet opleggen aan de ISU. De circa zeventig nationale bonden beslissen op een congres via een stemming over voorstellen van het technische comité. Het tweejaarlijkse congres vindt deze zomer plaats in de Ierse hoofdstad Dublin. De plannen zullen daar volgens de NOS echter niet op tafel komen.

Kort samengevat zou Cinquanta dit willen in zijn ‘optie 2’:

  • Op de Spelen van Pyeongchang in 2018 verdwijnen de 1.000 meter (mannen en vrouwen), de 5 kilometer (vrouwen) en 10 kilometer (mannen)
  • Deze afstanden worden vervangen door de massastart en de gemengde aflossing (twee mannen, twee vrouwen schaatsen elk een rondje)
  • Het EK en WK Allround verdwijnen
  • Er komt een EK Afstanden, waar ook niet-Europeanen aan mogen meedoen
  • De wereldkampioen sprint wordt gekroond op de WK Afstanden, het nieuwe belangrijkste toernooi, niet meer op een apart toernooi

Update 12.20:

De Nederlandse vice-voorzitter van de ISU zegt het niet eens te zijn met Cinquanta’s radicale voorstellen, schrijft de NOS. Zo vindt hij het afschaffen van het WK Allround geen goed idee, en dat heeft hij hem “laten weten ook”.

Er wordt wel nagedacht over veranderingen, benadrukt Dijkema:

“Zelfs de KNSB heeft een voorstel ingediend om de 5 kilometer bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen op de EK allround af te schaffen. Ik heb toen al gezegd: het is niet denkbeeldig dat hierdoor een domino-effect zal ontstaan. Wellicht dat dat nu zichtbaar is.”

    • Frank Huiskamp