Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

UMC Utrecht voorziet vrouw van nieuwe schedel

Het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.
Het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Foto ANP / Koen Suyk

Een 22-jarige Nederlandse vrouw die lijdt aan een aandoening waarbij vooral het schedelbot steeds dikker wordt, heeft in het UMC Utrecht een nieuwe schedel gekregen. Het is voor het eerst ter wereld dat dat is gebeurd, meldt het ziekenhuis vanavond.

De kunststof schedel werd tijdens een 23 uur durende operatie in het UMC geïmplanteerd en was met behulp van een 3D-printer op maat gemaakt. Volgens hersenchirurg Bon Verweij, onder wiens leiding de operatie werd uitgevoerd, was het schedelbot van de vrouw zo dik geworden dat de hersenen steeds meer onder druk kwamen te staan. Uiteindelijk verdween langzaam haar gezichtsvermogen en kreeg ze coördinatiestoornissen. Verweij:

“Het was een kwestie van tijd voor andere cruciale hersenfuncties in het gedrang zouden komen en zij zou overlijden. Een ingrijpende operatie was onvermijdelijk, maar een effectieve behandeling voor deze patiënten was er tot nu toe niet.”

De hersenchirurg die de 23 uur durende operatie leidde, had al ervaring met 3D-reconstructies van schedels. Soms wordt bijvoorbeeld in geval van zwelling in de hersenen al wel eens een deel van de schedel tijdelijk weggehaald of vervangen door een op maat gemaakt 3D-geprint kunststof schedeldeel, maar nog nooit eerder werd het hele bot op deze manier vervangen.

De operatie is drie maanden geleden al uitgevoerd, maar het UMC Utrecht kwam er vanavond pas mee naar buiten. “De patiënt heeft haar gezichtsvermogen weer volledig terug, is klachtenvrij, is weer aan het werk en het is vrijwel niet te zien dat ze ooit geopereerd is”, aldus de chirurg.