Stoïcijnse stijl

Luisteren // Hiphop Mastermind Rick Ross Rick Ross treedt 16 mei op in The Sand, Amsterdam 4

„Dit is mijn vijfde nummer één-album”, vertelde Rick Ross vorige week trots aan het publiek op muziekfestival South by Southwest in Texas. Ross, die vorig jaar een driveby-schietpartij overleefde, introduceerde er zijn remake van ‘You’re Nobody (Til Somebody Kills You)’ van hiphopmartelaar The Notorious B.I.G. door het publiek te laten schreeuwen voor overleden rapiconen.

Het donkere ‘Nobody’ – met indringende zang door French Montana – is het hoogtepunt op dit nieuwe hitalbum waarop Ross wederom de grootste acts en producers van het moment inschakelt én erin slaagt die te laten excelleren. Luister naar ‘Sanctified’, een samenspel van cruciale producers Mike Dean, Kanye West en DJ Mustard, vlammende gospelzang van Betty Wright, een soepel refrein van Big Sean, een ontketende Kanye West-in-gesprek-met-God, en een brommende bijdrage van Ross zelf. Ross kan zijn stem even moeiteloos buigen naar dreigende, met reggae doorspekte gettoblues (‘Mafia Music III’ met Sizzla en Mavado) als naar melancholische synthesizer-r&b (‘In Vein’ met The Weeknd). Verwacht van hem geen radicale koerswijzigingen maar met zijn stoïcijnse stijl en geweldige oor voor beats en vocalen stempelt hij zelfs een kwaliteitskeurmerk op nummers waarin zijn eigen bijdrage miniem is.

    • Saul van Stapele