Amsterdam verrast door Chinese actie bij paleis

Chinese beveiligers onttrekken betogers aan het zicht van president Xi. Foto Novum

Wat doet China als er demonstraten zijn? Dan onttrek je ze aan het oog van de president door er gewoon een scherm voor te zetten. Dat moeten de Chinezen hebben gedacht toen ze zaterdagmiddag een bezoek brachten aan het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam voor een staatsbanket op uitnodiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Chinese beveiligers plaatsten die middag onaangekondigd grote, uitklapschermen voor de ingang van het paleis om te voorkomen dat de Chinese president Xi Jinping en zijn echtgenote Peng Liyuan bij aankomst demonstraten op de Dam zouden zien. Burgemeester Eberhard van der Laan was onaangenaam verrast door de actie, bevestigde zijn woordvoerder.

Betogers hadden spandoeken bij zich en riepen de Chinese president op de dialoog aan te gaan met mensenrechtenactivisten en de dalai lama. Ook was er een demonstratie van zo’n zestig Tibetanen.

Het staatsbezoek moest de goede banden tussen Nederland en China bevestigen. Zondag ontving premier Mark Rutte de Chinese president op het Catshuis. Die ontmoeting stond in het teken van de samenwerking op economisch, politiek en cultureel gebied.