Regionale leider Oekraïense nationalisten dood na vuurgevecht

Mouzitsjko aan het woord Screenshot van filmpje Rivne1.tv op YouTube

Een regionale leider van de Oekraïense ultranationalistische groep Pravi Sektor (Rechtse Sector) is gisteren omgekomen in Rivne, in het westen van Oekraïne. Hij werd volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken doodgeschoten in een schietpartij met de politie die hem was komen arresteren, meldt persbureau AFP op gezag van Russische media.

Oleksandr Mouzitsjko, leider van de Pravi Sektor in het westen van het land, begon volgens het ministerie zelf met schieten. Na het vuurgevecht was hij nog in leven, maar tegen de tijd dat de ambulance was gearriveerd, was hij overleden.

Ondertussen stemde het Oekraïense parlement vanochtend tegen het ontslag dat de interim-minister van Defensie van Oekraïne had ingediend. Igor Tenjoek wilde terugtreden na forse kritiek op zijn handelen in de crisis op de Krim, het schiereiland dat inmiddels is geannexeerd door Rusland.

Paramilitaire groep wordt politiek

Mouzitsjko werd volgens Russische media door Rusland internationaal gezocht, omdat hij in 2000 zou hebben meegestreden met islamitische separatisten in Tsjetsjenië. Hij werd deze maand internationaal berucht met YouTube-filmpjes waarop te zien was dat hij lokale politici in Oekraïne intimideerde en sloeg.

De paramilitaire Pravi Sektor gold tijdens de grootschalige demonstraties in Kiev die uitmondden in een politieke omwenteling als de militante factie. Afgelopen zaterdag werd de transformatie van de groep tot politieke partij voltooid.

Leider Dmitri Jarosj wil op 25 mei meedoen aan de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Ook tegen hem heeft justitie in Rusland overigens een arrestatiebevel uitgevaardigd. Jarosj afficheert zich als anti- Russisch en anti-Europees, schreef onze buitenlandredacteur eerder deze maand in NRC (€). “Rechtse Sector is tegen “totalitair liberalisme”, aldus Smeets. De rol die de groep heeft gespeeld in de protestbeweging wordt door president Vladimir Poetin en zijn medestanders aangegrepen om te spreken van een “gewelddadige machtsgreep van nazi’s” in Kiev.

‘Timosjenko: bevecht de Russen’

Gisteren kwam naar buiten dat de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko in een telefoongesprek zei dat Rusland met de grond gelijk moest worden gemaakt. De leider van de Vaderland-partij gaf toe dat ze het telefoongesprek had gevoerd, maar dat haar uitlatingen over Russen niet kloppen, aldus de Kyiv Post.

    • Laura Klompenhouwer