‘Realityshow’ Animal Planet met wilde dieren is best wel fake

Call of the Wildman, een van de paradepaardjes van zender Animal Planet, lag al eerder onder vuur wegens vermeend misbruik van dieren. Nu zijn er opnieuw foto’s opgedoken waaruit zou blijken dat het programma de kijker maar wat voorschotelt. Een prairiewolf werd voor een aflevering speciaal ingevlogen.

Still uit aflevering waarin 'Turtleman' een reuzenschildpad vangt. Schermafbeelding Call of the Wildman / YouTube.

Call of the Wildman, een van de paradepaardjes van zender Animal Planet, lag al eerder onder vuur wegens vermeend misbruik van dieren. Nu zijn er opnieuw foto’s opgedoken waaruit zou blijken dat het programma de kijker maar wat voorschotelt. Een prairiewolf werd voor een aflevering speciaal ingevlogen.

In de serie, die wekelijks een miljoen kijkers trekt, verlost de ‘Turtleman’ aka Ernie Brown Jr. huizenbezitters in Kentucky van wilde dieren. De redneck met z’n camouflagebroek en cowboyhoed gaat nogal ruw te werk en vangt de dieren met z’n blote handen - #stoer! De vangst gaat steevast met veel kabaal en rumoer gepaard, waarbij steeds maar wordt benadrukt hoe tough Turtleman wel niet is.

Als kijker vraag je je steeds af of het niet anders kan en of de manier waarop Brown tekeer gaat, de dieren niet grotere stress bezorgt waardoor ze nog agressiever reageren.

http://youtu.be/-SA6zAidVKE

http://youtu.be/Mfx5zrkEqTI

Uit onderzoek van Mother Jones begin dit jaar bleek dat het programma soms voorgekookt wordt; dieren worden speciaal op de locaties geplaatst en soms krijgen ze verdovende middelen. Het zou dieren niet alleen in gevaar brengen voor de show, ook zouden er al dieren overleden zijn hierdoor. Zo overleden twee vleermuizen na opnamen in een kapsalon, bleek na gesprekken met ingewijden, die betrokken waren bij de serie.

Een dierenarts van een wildlife centrum werd bijvoorbeeld gevraagd of ze mee wilde werken aan de opname van de zogenaamde redding van babywasberen, die het programma al een paar dagen in bezit had voor de serie. Ze weigerde, maar kreeg de dieren toch op haar bordje voor medische zorg, meer dood dan levend. De dieren waren tegen die tijd ondervoed en uitgedroogd, een wasbeertje overleefde het niet.

Een artikel met nieuwe foto’s van Mother Jones wijst nu uit dat voor een andere aflevering een coyote speciaal zou zijn ingevlogen. Het dier werd vervolgens expres in een veel te kleine kooi gezet. Tegen de tijd dat er begonnen moest worden met de opname was de prairiewolf ernstig verzwakt en moest er een nieuw exemplaar worden aangerukt. Uit interne documenten blijkt dat het programma de coyote had besteld bij een fokker van exotische dieren.

Turtleman kreeg al eerder waarschuwingen van de plaatselijke overheden dat zijn vergunning mogelijk zou worden ingetrokken. Het Kentucky Departement voor Fish and Wildlife resources heeft nu laten weten dat het een onderzoek gaat instellen naar de aflevering met de wolf. Zoals de serie zou zeggen: to be continued…

    • Anouk Eigenraam