Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

PVV-senatoren ‘eensgezind’ achter Wilders

De Eerste Kamerfractie van de PVV staat achter partijleider Geert Wilders. Dat heeft fractieleider Marcel de Graaff zojuist gezegd. “Onze fractie is zeer eensgezind.” De fractie besprak vandaag de omstreden uitspraken van Wilders over “minder Marokkanen”.

(vlnr) Marcel de Graaff van de PVV, Halbe Zijlstra (VVD), Kees van der Staaij (SGP) en Arie Slob (ChristenUnie).
(vlnr) Marcel de Graaff van de PVV, Halbe Zijlstra (VVD), Kees van der Staaij (SGP) en Arie Slob (ChristenUnie). Foto ANP / Martijn Beekman

De Eerste Kamerfractie van de PVV staat achter partijleider Geert Wilders. Dat heeft fractieleider Marcel de Graaff zojuist gezegd tegen BNR Nieuwsradio. “Onze fractie is zeer eensgezind.” De fractie besprak vandaag de omstreden uitspraken van Wilders over “minder Marokkanen”.

Wat tijdens de volgens de Graaff, sinds gisteren ook de nieuwe lijsttrekker voor de PVV in het Europees Parlement, “uitstekende” vergadering precies is gezegd, wilde hij niet kwijt:

“We kunnen wel zeggen dat we als fractie als één man achter het partijprogramma staan waar deze uitspraak uit voortvloeit.”

De fractie gaat “vol elan” de komende periode tegemoet. De Graaff zei verder “geen wanklank” te hebben gehoord: “Wij distantiëren ons nergens van.” De senator wilde niet zeggen wat hij van het optreden van Wilders vindt. Over de “stijl” van Wilders heeft hij geen mening. Daar gaat de Tweede Kamer over, aldus De Graaff tegen BNR.

Ook Tweede Kamerfractie bijeen over uitspraken

De Tweede Kamerfractie is vanochtend ook voor het eerst bijeengekomen sinds het vertrek van fractieleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren. Over de uitkomst van het beraad is nog niets bekend.

Over PVV-Kamerlid Lilian Helder gingen geruchten dat zij uit de partij zou stappen, maar dat ontkent ze op Twitter:

Twitter avatar lilianhelderpvv Lilian Helder (PVV) Ben niet opgestapt maar met Geert in gesprek, heb er alle vertrouwen in

PVV verkeert in crisis

De partij van Geert Wilders verkeert in een crisis. Sinds hij vorige week aanwezigen bij een verkiezingsbijeenkomst liet scanderen dat ze minder Marokkanen wilden, verlaten steeds meer (prominente) PVV’ers de partij. Premier Mark Rutte sloot samenwerking met de PVV uit en verschillende bewindspersonen en bekende Nederlanders lieten zich verbolgen uit over de gebeurtenis. Wilders weigert zijn woorden terug te nemen of excuses te maken. Vanochtend werd wel bekend dat de fractie van de PVV in Almere, ondanks eerdere berichten die het tegendeel beweerden, gewoon bijeen blijft.