PVV-leider Wilders mijdt risico’s op Europese lijst

Leider lijkt greep op partij te hervinden; ook fractie Almere blijft.

PVV-leider Geert Wilders heeft de voorzitter van zijn Eerste Kamerfractie, de theoloog Marcel de Graaff, aangewezen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen op 22 mei. Wilders zelf wordt lijstduwer. Ook is gisteravond bekendgemaakt dat de voltallige raadsfractie van de PVV Almere heeft besloten in de partij te blijven. Eerder stapten Statenleden uit Utrecht en Gelderland uit de partij.

De nieuwsfeiten suggereren dat partijleider Wilders de greep op de PVV terug begint te krijgen. Wilders was de controle over zijn partij vanaf vorige week donderdag enkele dagen kwijt. Tweede Kamerleden, Europarlementariërs, Statenleden en een raadslid legden hun functie neer en sommigen stapten uit de partij.

In de meeste gevallen gaven vertrekkende PVV’ers het Marokkanenstandpunt van Wilders als motivatie. Die zei woensdagavond te streven naar „minder” Marokkanen, De Tweede en Eerste Kamerfracties kwamen vanochtend bijeen in de verwachting dat deze zich in ruime meerderheid achter Wilders zouden scharen.

De Europese lijst die gisteren bekend werd laat zien dat Wilders experimenten met nieuwe kandidaten tot een minimum wil beperken.

Lijsttrekker De Graaff, aangewezen nadat Europees delegatieleider Laurence Stassen eind vorige week uit de partij stapte, leidt sinds 2011 zonder noemenswaardige problemen de Eerste Kamerfractie van de PVV. Hij werkt als ICT-consultant en studeerde theologie in Nijmegen. Hij publiceerde een boek over een vrijmetselaarsloge. De Graaff reageerde niet op verzoeken van deze krant om een toelichting. Volgens bronnen in de partij zal hij zijn senaatszetel opgeven zodra hij in het europarlement is gekozen.

De nummer twee van de lijst, Vicky Maeijer, werkt sinds 2007 voor de Tweede Kamerfractie van de PVV en is fractievoorzitter in de Staten van Zuid-Holland. Op drie staat oud-LPF-leider Olaf Stuger.

De grootste verrassing is de Arabist en islamcriticus Hans Jansen op vier. De zittende europarlementariër Auke Zijlstra staat op vijf. De PVV bezet op dit moment vijf zetels in het Europarlement.

Vooral voor een aantal zittende Tweede Kamerleden is de Europese lijst een tegenvaller. Van onder meer Sietse Fritsma en Tony van Dijck was in de partij bekend dat zij graag naar het Europees parlement wilden. Zij zouden volgens deze bronnen de samenwerking met partijleider Wilders tot een minimum willen beperken.

Het Utrechtse Statenlid Scherer stapte gisteren op, nadat hij de Marokkanenuitspraak van Wilders vorige week walgelijk noemde. In Gelderland deed Statenlid Daniël ter Haar hetzelfde.

Twee andere Gelderse PVV-statenleden namen ook afstand van Wilders maar blijven in de fractie.