Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV-fractie blijft achter Wilders staan - onzekerheid over debat

De PVV-fractie in de Tweede Kamer staat achter partijleider Geert Wilders. Dat is de uitkomst van de fractievergadering die vanmiddag werd gehouden. De PVV’ers zijn “eensgezind”, lichtte Wilders na het fractieberaad toe. Of er meer mensen opstappen, kon hij echter niet zeggen. De PVV-fracties bespraken vandaag de omstreden uitspraken van Wilders over “minder Marokkanen”.

Foto ANP / Bart Maat

De PVV-fractie in de Tweede Kamer staat achter partijleider Geert Wilders. Dat is de uitkomst van de fractievergadering die vanmiddag werd gehouden. De tien aanwezige PVV’ers waren “eensgezind”, lichtte Wilders na het fractieberaad toe.

“We hebben een hele goede fractievergadering gehad”, zei hij.

“Iedereen heeft kunnen zeggen wat hij zeggen wilde. We zijn eendrachtig de fractievergadering uitgekomen. We gaan nu met zijn allen door aan het project dat we met elkaar zijn begonnen en ik ben daar heel blij mee.”

“Het is wat mij betreft een geweldige dag tot nu toe”, aldus een zichtbaar ontspannen Wilders. “Ik denk dat we hier uiteindelijk sterker uit zullen komen.” Of er meer mensen opstappen, kon hij echter niet zeggen:

Twitter avatar Rembo1 Remko Theulings Wilders: ‘ik geef geen garantie dat er geen mensen meer vertrekken. Garantie krijg je alleen maar op stofzuigers.’ #pvv #eenvandaag
Twitter avatar Rembo1 Remko Theulings Wilders: ‘Het is natuurlijk pijnlijk, maar we komen dit wel te boven’ #pvv #eenvandaag

De PVV-fracties bespraken vandaag de omstreden uitspraken van Wilders over “minder Marokkanen”. De Tweede Kamerfractie kwam voor het eerst bijeen sinds het vertrek van fractieleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren.

Update 15.15 uur: De Tweede Kamer heeft besloten deze week nog een debat te houden over de omstreden uitspraken van Wilders. Een ruime meerderheid steunde een verzoek van GroenLinks daartoe. Wilders zelf zal er niet aan mee doen. Hij laat zich niet door zijn collega’s ter verantwoording roepen, zei hij.

Twitter avatar Rembo1 Remko Theulings Wilders: dit is pas haatzaaien, een volksgericht! Mijn fractie zal niet in deze zaal aanwezig zijn. #pvv #eenvandaag

Update 16.15 uur: Het is nu tóch niet zeker of het debat doorgaat. Omdat Wilders zelf liet weten niet mee te doen, hebben verschillende fracties laten weten dat een debat zonder Wilders weinig zinvol is. Onder meer regeringspartijen VVD en PvdA  en oppositiepartijen CDA en SP zeiden dat. Sybrand Buma (CDA) en Diederik Samsom (PvdA) betitelden het besluit van Wilders als “laf”. Aanvrager van het debat Bram van Ojik (GroenLinks) zei dat hij met zijn collega’s wil nadenken over welke vorm het debat het beste kan hebben. Als de andere fractieleiders met een goed alternatief komen, is Van Ojik bereid zijn verzoek tot een debat in te trekken. Zelf vindt hij de aanwezigheid van Wilders geen vereiste.

Lilian Helder niet bij beraad

Over PVV-Kamerlid Lilian Helder gingen vandaag geruchten dat zij uit de partij zou stappen, maar dat ontkent ze op Twitter:

Twitter avatar lilianhelderpvv Lilian Helder (PVV) Ben niet opgestapt maar met Geert in gesprek, heb er alle vertrouwen in

Ze was echter niet bij het beraad aanwezig - Wilders en zij zijn nog in gesprek, maar beide partijen hebben er nog vertrouwen in, aldus Wilders:

Twitter avatar XandervdWulp Xander van der Wulp Wilders: “Helder was niet bij fractieberaad. Ga met haar apart in gesprek. We hebben vertrouwen dat dat goed komt.” http://t.co/fOeGdrSHMB

Ook PVV-fractie Eerste Kamer ‘eensgezind’

Eerder vanmiddag schaarde ook de Eerste Kamerfractie zich achter Wilders. Fractieleider Marcel de Graaff zei toen ook dat de fractie nog steeds “eensgezind” was na een “uitstekende” vergadering. Over het optreden van Wilders gaf hij echter geen mening. Daar gaat de Tweede Kamer over, vond hij.

Zijn partij verkeert momenteel in crisis nadat diverse kopstukken opstapten vanwege Wilders’ omstreden uitspraak over ‘minder Marokkanen’. Zo hielden de Kamerleden Roland van Vliet, Joram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen het voor gezien.

PVV verkeert in crisis

De partij van Geert Wilders verkeert in een crisis. Sinds hij vorige week aanwezigen bij een verkiezingsbijeenkomst liet scanderen dat ze minder Marokkanen wilden, verlaten steeds meer (prominente) PVV’ers de partij. Premier Mark Rutte sloot samenwerking met de PVV uit en verschillende bewindspersonen en bekende Nederlanders lieten zich verbolgen uit over de gebeurtenis. Wilders weigert zijn woorden terug te nemen of excuses te maken. Vanochtend werd wel bekend dat de fractie van de PVV in Almere, ondanks eerdere berichten die het tegendeel beweerden, gewoon bijeen blijft.