Oppersherpa met twinkelogen en vastberadenheid

Wie: Piet de Klerk

Leeftijd: 63

Wat: diplomaat, hoofdonderhandelaar NSS

Waar: EenVandaag en Nieuwsuur, 21 maart

Nederlandse diplomaten aan het werk, dat zie je niet veel op televisie. Toch was Piet de Klerk, hoofdonderhandelaar bij de Nucleaire Veiligheidstop (NSS) in Den Haag, vrijdag twee keer de hoofdpersoon van een portret. EénVandaag volgde hem vooral op de fiets door Den Haag, Nieuwsuur ook in Londen en de Thaise badplaats Pattaya. Daar zat De Klerk een bijeenkomst voor van alle zogeheten sherpa’s, de ambtenaren die hun regeringsleider naar de top begeleiden.

Daarentegen tekende EénVandaag de spannendste uitspraak op van De Klerk, in een vergadering over de samenwerking met premier Mark Rutte: „We moeten hem gewoon een iPad onder de neus duwen. Of hij daar helemaal senang mee is, dat is de vraag. Het is een complete digibeet.”

De Klerk, die wis- en natuurkunde en filosofie studeerde, en eerder onder meer ambassadeur in Jordanië, plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger bij de VN, stafmedewerker van de IAEA en speciaal mensenrechtenambassadeur was, doet het heel goed op televisie. Als hij zich professioneel op de vlakte houdt, kun je in zijn twinkelende ogen lezen hoe het echt zit. Met kalme vastberadenheid lijkt hij elk probleem discreet op te kunnen lossen.

Toch is dat niet de reden dat hij ineens zo prominent in de media treedt. Nieuwsuur-redacteur Jan Eikelboom onthulde zondag op Twitter het eens te hebben nagekeken: de vorige NSS, in 2012 in Seoul, had twee items op de radio opgeleverd en geen enkele aandacht van televisie. We vinden het nu zo belangrijk, omdat het in Nederland gebeurt. Ondanks het kietelen van de nationale eigenwaarde levert het evenement het publiek veel ergernis op. Daarom moeten wij gedetailleerd worden voorgelicht over het belang van de topconferentie, waarvan de door sherpa De Klerk opgestelde eindverklaring allang klaar is. En een beetje bang gemaakt voor vuile bommen en nucleair terrorisme. Daarom schreef voormalig commandant der strijdkrachten Dick Berlijn zaterdag in De Telegraaf dat er nu misschien een gekaapt Maleisisch vliegtuig in Kazachstan volgeladen wordt met plutonium. Op weg naar Den Haag.

    • Hans Beerekamp