Schoonheidswedstrijd voor kamelen

De westerse cultuur kent schoonheidswedstrijden voor vrouwen en honden. In de Arabische wereld bestaan schoonheidswedstrijden voor kamelen. Mediabedrijf Vice stuurde zijn mooiste en langste verslaggeefster, Charlet Duboc, naar zo'n evenement in Abu Dhabi – waar vrouwen verder niet toegelaten worden.

De Arabieren die ze spreekt, raken behoorlijk van de kook. Het duurt even voor er over iets anders wordt gepraat dan trouwen op staande voet („Ik scheid wel van een van mijn andere vrouwen”) of de potentieverhogende werking van kamelenmelk. Duboc laat het zich lekker aanleunen.

De schoonheid van een kameel – of liever dromedaris; ze hebben allemaal één bult – blijkt te zitten in factoren als de afstand van de bult tot de basis van de nek, en de vorm van de oren en de lippen. Gefraudeerd wordt er soms ook: kunstwimpers zijn ten strengste verboden.

Duboc van Vice spreekt twee jongens van ongeveer tien jaar die met hun dromedaris een SUV hebben gewonnen. Ze zeggen kamelen belangrijker te vinden dan auto’s. Niet vreemd, want een topdier is miljoenen waard. Meer dan de godfather van het gebeuren bereid is neer te tellen voor Charlet Duboc.

    • Herbert Blankesteijn