Opinie

Blendle, is ’t wat?

Het moet dan-nu-toch-écht van start gaan. Blendle, het internetproject van Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping. Volgens Klöpping is Blendle nu, nadat de lancering al een paar keer werd uitgesteld, eind volgende maand beschikbaar.

Blendle is op dit moment voor een beperkt testpubliek al toegankelijk. We probeerden de dienst afgelopen weekend. Wat is de eerste indruk?

Blendle wil voor journalistiek doen wat Spotify en iTunes eerder voor muziek en Netflix voor films/series hebben gedaan: een ‘fysiek’ product (cd, dvd) op een gebruiksvriendelijke manier digitaal verkopen. Dat gaat volgens het iTunes-model: je koopt journalistiek niet in een bundel (een krant), maar per stuk (een los artikel). Alle grote Nederlandse kranten en enkele tijdschriften zijn op dit moment bij Blendle aangesloten.

De website is prachtig, het bladeren in kranten en tijdschriften overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Zie je een stuk dat bevalt, één click en het is te lezen. Blendle-gebruikers kunnen onderling stukken aanraden, delen en elkaar volgen.

Betalen gaat eenvoudig met een digitale portemonnee die je zelf aanvult. Minpunt: media bepalen zelf wat ze per artikel vragen en dat zorgt voor onlogische prijsverschillen. Een reportage van 2.500 woorden kost in NRC 0,10 cent, in Vrij Nederland 0,79 cent en in de Volkskrant 0,25 cent. Voor één stuk in Vrij Nederland kun je bijna een complete nrc.next kopen.

Kopen per stuk, werkt dat? Als Blendle echt de iTunes voor journalistiek is, belooft de toekomst weinig goeds. In de VS en in Nederland nemen iTunes-verkopen af ten koste van inkomsten uit digitale muziekbibliotheken als Spotify. Blendle biedt zo’n all you can eat model, voor een vast bedrag per maand alles gratis consumeren, nog niet.

Uiteindelijk wil Blendle wel die kant op. Dat zal moeten, liefst met álle uitgevers. Voor 15 euro per maand onbeperkt lezen uit The New York Times, The Guardian, Wired, Bild, de Volkskrant, The Economist en nrc.next. Stel je voor.