Oekraïense minister van Defensie stapt toch op

De Oekraïense minister van Defensie Tenjoech sprak vandaag het parlement toe om zijn ontslag toe te lichten. Foto Reuters / Alex Kuzmin

Het parlement van Oekraïne heeft vandaag het ontslag van minister van Defensie Igor Tenjoech alsnog aanvaard. In een verklaring zei hij te willen terugtreden na de forse kritiek op zijn handelen in de crisis op de Krim. Het parlement wilde daar in eerste instantie niets van weten, maar ging later toch akkoord, meldt persbureau AP.

De minister wees de kritiek van de hand dat hij verzuimd heeft de troepen op de Krim, het schiereiland dat inmiddels is geannexeerd door Rusland, duidelijke instructies te geven. Toch behield Tenjoech zich het recht voor om af te treden. De meerderheid accepteerde dat uiteindelijk en benoemde generaal Michail Kovaljov tot zijn opvolger.

De autoriteiten in Oekraïne hebben kritiek gekregen op hun vaak aarzelende reactie op de Russische stappen op de Krim. De regering in Kiev besloot gisteren Oekraïense militairen van de Krim terug te trekken, nadat bijna alle bases door Russische militairen waren ingenomen.

Tenjoech verklaarde dat 4.300 militairen en 2.200 familieleden sindsdien te kennen hebben gegeven de Krim te willen verlaten, een derde van het totaal dat daar gestationeerd was.

    • Anouk van Kampen