‘Obama gaat voorstellen bevoegdheden NSA in te perken’

De Amerikaanse president Barack Obama gisteren in Den Haag. Foto ANP/ Marco de Swart

Als het aan het de Amerikaanse president Barack Obama ligt, wordt de macht van geheime dienst NSA ingeperkt. Hij zou het Congres gaan vragen om te stoppen met het massaal verzamelen en opslaan van telefoondata door de NSA, maar de regering tot deze metadata toegang te geven wanneer nodig, zei een hooggeplaatste functionaris binnen zijn regering vannacht.

Gaat het Amerikaanse Congres hiermee akkoord, dan betekent dat het einde van de omstreden verzameling van de metadata, de gegevens van miljoenen telefoongesprekken in de VS. Wat er dan gebeurt, is dat de regering toestemming moet vragen aan de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA Court) om de data over de tijd en duur van de telefoongesprekken in te zien die volgens haar gelinkt zijn aan terreuraanvallen, schrijft The New York Times, dat als eerste over het plan berichtte.

De praktijken van de NSA zorgden wereldwijd voor opschudding nadat klokkenluider Edward Snowden onthulde hoe de geheime dienst te werk gaat. Snowden zit momenteel nog steeds in Rusland, waar hij tijdelijk asiel kreeg na zijn onthullingen.

Al in januari aankondiging herziening werkwijze

Helemaal nieuw zijn de plannen van Obama niet. Al in januari maakte hij bekend de werkwijze van de NSA te zullen gaan wijzigen. Ook toen sprak hij van het veranderen van de manier waarop metadata kunnen worden ingezien. Hij kondigde toen verder aan dat bevriende wereldleiders niet langer zonder “dwingende veiligheidsreden” zullen worden afgeluisterd.

Obama zou het Congres gaan voorstellen om de telecomaanbieders de metadata te laten houden. Ook dit kwam in januari al ter sprake. De bedrijven zouden de data niet langer hoeven bewaren dan ze normaal al doen, schrijft The New York Times.

    • Frank Huiskamp