Obama dreigt Rusland opnieuw met sancties - ‘Rusland is regionale bedreiging’

Obama en Rutte tijdens de afsluitende persconferentie van de NSS in het Gemeentemuseum in Den Haag. Foto AFP / Saul Loeb

De Amerikaanse president Obama heeft opnieuw gedreigd met sancties tegen Rusland als het op dezelfde voet doorgaan in Oekraïne. Dat ze hij tijdens de afsluitende persconferentie van de NSS. De president zei dat het wat hem betreft nog steeds geen uitgemaakte zaak is dat de Krim nu bij Rusland hoort.

De G7 waarschuwde na het ingelaste overleg over de crisis op de Krim gisteren ook al dat Rusland rekening moet houden met verdere sancties. Obama herhaalde dat standpunt. Hij zei ook dat hij blij was dat de landen bereid zijn dit soort stappen te nemen, ook al kunnen sancties ook de economie schaden van deze landen.

Ook hoopt hij dat het IMF snel kan bijspringen met financiële hulp en dat hij ervan uitgaat dat de aanstaande verkiezingen in Oekraïne, die op 25 mei gehouden worden, goed en eerlijk verlopen.

Rutte: militaire actie is niet uit te sluiten

Obama haalde desgevraagd artikel 5 van het NAVO-handvest aan dat stelt dat een aanval op een van de lidstaten zal worden opgevat als een aanval op hun allemaal.
Ook Rutte zei dat militaire actie helaas niet uit te sluiten is:

“We hebben een sterk NAVO-verdrag, dus als het onze bondgenoten overkomt zullen we eendrachtig optreden.”

Obama wijst Rusland subtiel zijn plaats

De Amerikaanse president maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Oekraïne zei hij. Volgens hem handelt Rusland vanuit ‘zwakte’ en niet vanuit ‘kracht’. Al zei Obama dat hij eerder wakker ligt van het schrikbeeld van een vuile bom dan van Ruslands optreden. En daarmee zette de Amerikaanse president Rusland op subtiele wijze even op zijn plek, zegt NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel:

“Obama zei dat Rusland geen directe bedreiging vormt voor de VS. Daarmee zette hij Rusland toch even in de hoek, als een regionale macht die een aantal buurlanden bedreigt. Een flinke steek onder water want Rusland wil natuurlijk heel graag als een gelijkwaardige speler op het wereldtoneel worden gezien. Maar met deze uitspraak zei Obama eigenlijk dat Rusland geen gelijkwaardige tegenstander is, noch als gesprekspartner, noch als bedreiging.”

‘NSA neust niet in private data’

De Amerikaanse president ging ook nog kort in op vragen over de activiteiten van de NSA. Volgens Obama neust de NSA niet rond in private gegevens van Nederlanders, Amerikanen of Duitsers. Ook zei hij dat zich realiseerde door alle onthullingen rond de NSA dat de VS het vertrouwen van landen moet terugwinnen.

Het Witte Huis stuurt waarschijnlijk eind deze week een voorstel naar het Congres dat telecommunicatiebedrijven nog maar anderhalf jaar telefoongegevens mogen bewaren. De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA maakt nu nog gebruik van een surveillanceprogramma waardoor dit soort gegevens nu nog vijf jaar lang bewaard blijven, zo werd onlangs bekend.

Obama zwaait nog even als hij de afsluitende persconferentie verlaat. Foto AFP / Saul Loeb

‘Sorry voor de verkeershinder’

Verder prees Obama de organisatie van de top en bood hij zijn verontschuldigingen aan voor de verkeershinder die zijn komst heeft veroorzaakt. Hij had inmiddels een Nederlands woord geleerd, zei hij, dat bij de NSS in Den Haag past: het was er ‘gezellig’. De Amerikaanse president vliegt straks overigens gelijk door naar Brussel waar hij morgen spreekt met de leiders van de EU en een afspraak heeft met NAVO-chef Rasmussen. Ook dat overleg gaat onder meer over de situatie in de Oekraïne.

    • Anouk Eigenraam