Dodental in de staat Washington door aardverschuiving loopt op

Foto AP

Het dodental als gevolg van een modderstroom dit weekeinde in de staat Washington aan de Amerikaanse westkust is opgelopen tot veertien. Er zijn 176 mensen als vermist opgegeven. Maar volgens de autoriteiten is dit getal onbetrouwbaar omdat veel mensen meerdere keren als vermist zijn gemeld. Hulpverleners verwachten niet dat nog mensen levend uit de modder worden gehaald. Zaterdag werden tientallen huizen in Oso, een gehucht zo’n 80 kilometer ten noordoosten van Seattle, bedolven onder een laag modder. Dat gebeurde nadat een heuvel verzakte die verzadigd was met water na langdurig zware regenval. President Obama riep vanuit Nederland, waar hij de NSS-top bijwoont, de noodtoestand in het gebied uit. Daardoor kan er makkelijker federale hulp worden gegeven. Hulpverlening wordt bemoeilijkt doordat op sommige plaatsen de bodem instabiel is. Critici zeggen dat er minder slachtoffers zouden zijn geweest als eerder was gewaarschuwd. De heuvel – volgens geologen een relatief zwakke opeenhoping van zand, grind en stenen, ontstaan in de laatste ijstijd – was in 2006 ook al aan het schuiven.