Minder boeken verkocht tijdens Boekenweek dan vorig jaar

De Boekenweek 2014, die dit jaar van 8 tot 16 maart duurde, heeft tot minder boekenverkoop geleid dan vorig jaar. Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Over de hele week werd bij deelnemende boekhandels 3,1 procent minder verkocht dan tijdens de Boekenweek vorig jaar. Toch is CPNB te spreken over de Boekenweek: de stichting noemt de resultaten een “positief baken in een woelige boekentijd”.

Tommy Wieringa overhandigt het Boekenweekgeschenk aan actrice Hannah Hoekstra tijdens de perspresentatie begin dit jaar van de Boekenweek 2014. Foto ANP / Remko de Waal

De Boekenweek 2014, die dit jaar van 8 tot 16 maart duurde, heeft tot minder boekenverkoop geleid dan vorig jaar. Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Over de hele week werd bij deelnemende boekhandels 3,1 procent minder verkocht dan tijdens de Boekenweek vorig jaar. Toch is CPNB te spreken over de Boekenweek: de stichting noemt de resultaten een “positief baken in een woelige boekentijd”.

In het eerste weekend van het literaire evenement was de omzet nog meer dan vorig jaar: 0,5 procent. Maar mede omdat een “grote retailer wegens omstandigheden niet participeerde” (Polare, dat onlangs failliet ging) werd de omzet tijdens de Boekenweek uiteindelijk gedrukt en daalde die ten opzichte van vorig jaar.

Volgens CPNB heeft de Boekenweek de consument echter wel “massaal op de been gebracht”, zeker voor de “uitzonderlijke marktsituatie” waarin de boekenwereld verkeert. CPNB zegt daarom terug te kijken op een “positieve en succesvolle editie”. De boekhandels die deelnamen aan de week, lieten bovendien een grotere omzet zien dan de totale boekenmarkt in die week, die het volgens CPNB “veel slechter” deed: ”Meedoen aan de Boekenweek blijkt te lonen.”

De stichting laat weten dat er veel vraag was naar het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa. Het Boekenweekessay Arctisch dagboek van Jelle Brandt Corstius werd nog tijdens de Boekenweek herdrukt, dat gebeurde volgens CPNB niet eerder.

Op zondag 16 maart kon met het Boekenweekgeschenk gratis met de trein worden gereisd. Daar maakten 240.000 reizigers gebruik van, 5.000 meer dan in 2013. Half april wordt bekendgemaakt wie het Boekenweekgeschenk 2015 gaat schrijven.

    • Anouk van Kampen