Alle hoop vervlogen: toestel stortte in Indische Oceaan

Op grond van een nieuwe analyse van de schaarse vluchtgegevens zijn experts gisteren tot de conclusie gekomen dat het vermiste toestel van Malaysia Airlines in een afgelegen deel van de IndischeOceaan ten zuidwesten van de Australische kuststad Perth is gestort.

De aangeslagen Maleisische premier Najib Razak maakte het nieuws gisteren „met teleurstelling” bekend. Daarmee was alle hoop voor de 239 inzittenden van het toestel verloren.

De zoektocht naar eventuele wrakstukken van het vliegtuig in de oceaan moest vanmorgen wegens slechte weersomstandigheden worden gestaakt. Voor morgen zijn de weersvooruitzichten echter beter.

De oplossing van het raadsel omtrent de route van vlucht MH370, die op 8 maart verdween op een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing, kwam van Britse specialisten, die een niet eerder toegepaste analyse loslieten op de beperkte gegevens. Aan de hand van de frequentie van de zachte geluidssignalen die het toestel elk uur bleef zenden naar een Inmarsat-satelliet, konden experts de vluchtbaan alsnog reconstrueren, ook al was de transponder aan boord uitgeschakeld. Onopgelost blijft waarom het toestel zover afweek van zijn route.

    • Melle Garschagen