Nucleaire top ten einde, volgende in 2016 in Chicago

We sluiten af

De Nuclear Security Summit in Den Haag is na deze slotpersconferentie voorbij, iedereen gaat weer naar huis. En dus sluiten wij ook ons liveblog af. Maar niet voordat we een overzichtje geven van wat er gisteren en vandaag gebeurde:

 • Ondanks de verwachte en gevreesde drukte bleef gisteren en vandaag de verkeerschaos uit rond de Randstad en in Den Haag. De wegafsluitingen zorgden niet voor vertraging. Er stonden nauwelijks files - minder dan normaal zelfs.
 • Nederland, de VS en Zuid-Korea gaande afspraken en projecten voor nucleaire beveiliging ineen vlechten tot een overzichtelijk en solide bouwwerk. De 'trojka-landen' waren alledrie al eens gastheer van de nucleaire top en wisten dertig NSS-deelnemers ervan te overtuigen zich bij hun 'Verstevigingsinitiatief' aan te sluiten.
 • Japan gaat ruim driehonderd kilo plutonium en hoogverrijkt uranium overdragen aan de VS. Ook andere landen, onder meer België en Italië deden toezeggingen om het nucleaire materiaal dat ze bezitten beter te beveiligen en te monitoren of over te dragen.
 • In een slotcommuniqué hebben de landen afspraken gemaakt die de kans op een nucleaire aanslag kleiner maken. De landen willen het voor terroristen moeilijker maken nucleair materiaal in handen te krijgen en ze willen de voorraden nucleair materiaal verminderen. Ook is afgesproken dat richtlijnen van het IAEA worden verwerkt in nationale wetgeving.
 • Niet alle landen zijn tevreden met de afspraken. Zolang atoomwapens niet worden uitgebannen is het NSS-proces een lege huls, stelden Brazilië en twaalf andere deelnemers. De landen willen dat bij de laatste NSS, over twee jaar in Chicago, aandacht wordt besteed aan atoomwapens. Nederland en de andere landen zien de beveiliging van civiel nucleair materiaal los van de strijd tegen kernwapens.
 • Op de afsluitende persconferentie van Rutte en Obama zei Rutte blij te zijn dat twee derde van de aanwezigen achter de nieuwe afspraken staat. De rest hoopt hij later alsnog tevreden te kunnen stellen. Obama noemde de top "truly... gezellig".

Ingelast overleg over de Krim

 • Uit het overleg van de G7 (gisteren) over de crisis op de Krim kwam dat de landen de G7-top in juni definitief niet in Rusland houden, maar in Brussel. Ook mag het land zolang het de koers niet wijzigt ten aanzien van Oekraïne niet meer meepraten in G8-verband. Rusland liet eerder weten bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, overigens na een onderhoud met zijn Oekraïense ambtsgenoot, dat het land de schouders hierover ophaalt.
 • Obama waarschuwde tijdens de afsluitende persconferentie vanmiddag Poetin opnieuw dat er sancties dreigen als hij zo doorgaat. Ook hoopt hij dat het IMF snel kan bijspringen met financiële hulp. Rutte zei dat militaire actie helaas niet uit te sluiten is.

Dat was het. De derde Nuclear Security Summit is voorbij, en ons liveblog ook. Volgende keer, in 2016, is de top in Chicago. Lees hieronder ons liveblog nog eens terug, of bekijk onze interactieve tekening, die vandaag weer werd aangevuld.

Wereldleiders verlaten Nederland

Ondertussen verlaten de wereldleiders die aanwezig waren op de NSS-top Nederland weer. Ze zijn naar Schiphol gegaan om vanaf daar weer te vertrekken. Rijkswaterstaat heeft de wegen op het traject tussen Den Haag en de luchthaven geheel of gedeeltelijk afgesloten om zo alle wereldleiders in een kort tijdsbestek op Schiphol te krijgen, waar de vliegtuigen op de Polderbaan geparkeerd staan. Obama vertrekt vanaf Schiphol naar Brussel, waar hij morgen spreekt met leiders van de Europese Unie.

Rijkswaterstaat maakt voor de afsluiting van de wegen gebruik van een zogenoemde mobiele barrière. Het lint van 680 kilo zware betonblokken werd geplaatst met speciale voertuigen die de blokken op hun plaats zetten. Zo kunnen de afzettingen veel sneller worden geplaatst en verwijderd dan normale barrières.

Morgenochtend om 05.00 worden de wegen, die om 13.00 uur werden afgesloten, weer vrijgegeven. Het gaat om stukken van de A4 en A5 en om de A44 en N44.

'Bereikt wat er te bereiken viel'

NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel, net aanwezig bij de persconferentie, blikt nog even met ons terug op het verloop van de top. Hij denkt dat bereikt is wat er in dit kader te bereiken viel:

“De afspraak om de regels van de IAEA te verwerken in nationale wetgeving is best concreet, dat is in ieder geval iets waar je over twee jaar weer op kan terugkomen. De beveiliging van nucleair materiaal in de wereld is nu eenmaal deel van een proces waarin het vooral gaat om de bewustwording van de landen. Daarom bevatten veel punten in de verklaring ook formuleringen als ‘het streven naar’ en ‘het bevestigen van de inzet’ van landen om nucleair materiaal te verminderen. Dat kan niet in een keer geregeld worden. Maar deze top is daar wel weer een stap verder in.”

De dertien landen die niet tevreden over de top zijn, willen dat bij de komende NSS, over twee jaar, aandacht wordt besteed aan atoomwapens. Sinds de afgelopen twee nucleaire toppen is het aantal landen met kernwapens afgenomen van 39 naar 25. Volgens Eijsvoogel is het een ambitieus streven van de dertien landen om dit ook echt op de agenda te gaan zetten de volgende keer:

“Deze top draaide om het civiele nucleaire materiaal, dat is 15 procent van al het nucleaire materiaal. De overige 85 procent is militair nucleair materiaal. Die militaire ontwapening zal niet snel gaan gebeuren. Obama heeft in het begin van zijn presidentschap daartoe een poging gedaan, maar daar is hij een beetje in vastgelopen. Het is niet te verwachten dat landen als China, Rusland en Frankrijk zich daaraan willen gaan committeren.”

Obama over NSA: vertrouwen moet worden teruggewonnen

Nog even terug naar de persconferentie. Het ging niet echt over de top zelf, meer over Oekraïne en de NSA. Over dat laatste zei Obama (na de vierde vragensteller) dat zijn inlichtingendiensten van het grootste belang zijn bij het bestrijden van terrorisme. Hij zei erop te vertrouwen dat de NSA zich niet op ongepaste manier mengt in privégegevens van burgers. Hij zei ook dat hij zich realiseert dat hij het vertrouwen van burgers moet terugwinnen op dit gebied.

Persconferentie ten einde

De persconferentie is ten einde. De nucleaire top die de afgelopen dagen Den Haag en Nederland heeft beheerst, daarmee ook.

Rutte en Obama tijdens de persconferentie. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Rutte: militair conflict Oekraïne is niet uit te sluiten

Rutte zei over Poetin, nadat de derde vragensteller op hetzelfde onderwerp inging en vroeg welke rode lijn er was waarbij andere ingrepen dan sancties nodig waren, dat militaire actie helaas niet uit te sluiten is.

“We hebben een sterk NAVO-verdrag, dus als het onze bondgenoten overkomt zullen we eendrachtig optreden.”

Obama had daarvoor ook artikel 5 van het NAVO-handvest aangehaald, dat stelt dat een aanval op een van de lidstaten zal worden opgevat als een aanval op hun allemaal.

Obama: meer bezorgd over nucleaire aanval op Manhattan

De tweede vraag kwam van Eelco Bosch van Rosenthal van Nieuwsuur. Hij vroeg ook naar de situatie in Oekraïne. Obama zei dat er geen bewijs is dat Russisch sprekende Oekraïners bedreigd werden - iets wat Rusland wel claimt en aanvoerde als reden voor ingrijpen. Toch ziet hij de crisis in Oekraïne niet als een grote bedreiging, zei hij. En zo greep hij terug naar het formele doel van deze top:

"Ik ben meer bezorgd over een nucleaire aanslag op Manhattan."

Barack Obama

Rutte sluit zich aan bij Obama

Rutte over Oekraïne, daarna:

“Ik sta volledig achter het antwoord van Obama. Ik voeg daar graag aan toe dat veel landen afhankelijk zijn van Russisch gas. Als sancties nodig zijn, en dat zijn ze alleen als dit verder escaleert, worden die landen daarmee ook geraakt. We zullen sancties daarom zo ontwerpen dat ze Rusland hard raken, en andere landen zo min mogelijk.”

Mark Rutte

Obama: sancties Rusland als dit zo doorgaat

De eerste vraag kwam van persbureau AP en ging onder meer in op de verslechterde relatie van het Westen met Rusland naar aanleiding van de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Obama antwoordde daar uitvoerig op. Hij waarschuwde Poetin nogmaals dat er strengere sancties kunnen volgens als Rusland op deze manier doorgaat. Hij zei ook dat hij hoopt dat het Internationaal Monetair Fonds snel kan bijspringen met financiële hulp en dat hij ervan uitgaat dat de aanstaande verkiezingen in Oekraïne, die op 25 mei gehouden worden. goed en eerlijk verlopen.

Barack Obama

Obama tijdens de persconferentie

Obama tijdens de persconferentie. Foto Reuters / Kevin Lamarque

'Oekraïne leverde als eerste hoogverrijkt uranium in'

In 2010 was Oekraïne het eerste land dat iets soortgelijks deed: het leverde hoogverrijkt uranium in voor vernietiging. Obama haalt dat tijdens de persconferentie aan als voorbeeld van hoe dat de wereld veiliger maakt, zeker gezien de huidige gespannen situatie daar.

Er mogen nu vier vragen worden gesteld door de aanwezige journalisten: twee van Amerikaanse, twee van Nederlandse media.

Barack Obama

Obama prijst medewerking Italië en België

Obama prees België en Italië, twee landen die in Den Haag (samen met Japan) hebben toegezegd grote hoeveelheden radioactief materiaal over te dragen aan de VS, zodat die vernietigd kunnen worden. Hij zei dat ook de VS zich zal inzetten voor het kleiner maken van de kans op een nucleaire aanslag.

Barack Obama

Rutte blij met 'benutte strafschop', Obama vond het 'gezellig'

Rutte zei op de afsluitende persconferentie dat hij blij is dat twee derde van de aanwezigen achter de afspraken staat. De rest, waaronder Brazilië (zie onder), hoopt hij later alsnog tevreden te kunnen stellen. Volgens de premier heeft Nederland zich van zijn beste kant laten zien.

De bal lag op de penaltystip, zei Rutte bij de opening van deze top. Vanmiddag zei hij dat het doelpunt gemaakt is: de top heeft gebracht wat hij verwachtte.

Obama haalde vervolgens allereerst de modderstroom in de staat Washington aan, waarbij de voorbije dagen veel mensen omkwamen. Hij prees de reddingswerkers daar en vroeg de Amerikanen te bidden voor en te denken aan de getroffenen.

Daarna dankte hij de “uitstekende” organisatie in Den Haag en de leiding van Rutte in het bijzonder. Net als bij de opening waagde hij zich aan een Nederlands woordje: het was “truly... gezellig.” Hier een video van dat moment.

Twitter avatar MarielleTweets Marielle Steeneveld 'Truly gezellig' aldus @BarackObama over zijn verblijf in Nederland #dankoewel ;) persconferentie #NSS2014 #NSS http://t.co/6kznCmE0Sr

Barack Obama

Brazilië en twaalf andere landen niet tevreden met eindresultaat

Niet alle landen die op de NSS waren, zijn tevreden met wat er afgesproken is. Dat meldt Novum. Zolang atoomwapens niet worden uitgebannen is het NSS-proces een lege huls, stellen Brazilië en twaalf andere deelnemers. De landen willen dat bij de laatste NSS, over twee jaar in Chicago, aandacht wordt besteed aan atoomwapens. Ze ondertekenden daar een aparte verklaring voor.

De dertien ondertekenaars manen de NSS-landen het niet bij de strijd tegen nucleair terrorisme te laten. De slotverklaring besteedt volgens Brazilië nauwelijks een woord aan atoomwapens. Brazilië en zijn twaalf geestverwanten willen over twee jaar niet nog eens teleurgesteld worden.

Nederland en de meeste andere landen zien de beveiliging van civiel nucleair materiaal los van de strijd tegen kernwapens. Aan die laatste zijn andere vergaderingen, verdragen en organisaties gewijd, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zondag nog.

Livestream persconferentie

De persconferentie is hier via livestream te volgen. Er zitten naar verluidt vierhonderd journalisten klaar.

Twitter avatar SchoppertRTL Steven Schoppert 400+ journalisten zitten klaar voor Obama en Rutte. Afsluitende persconferentie #NSS http://t.co/csnLYDiYIn

Afsluitende persconferentie in Gemeentemuseum, vlak bij World Forum

Obama en Rutte geven de afsluitende persconferentie straks in het Gemeentemuseum (zie onze interactieve tekening, ongeveer halverwege de pagina, voor de locatie). Meerdere andere wereldleiders, onder wie de Chinese president Xi Jinping, zijn alweer onderweg naar Schiphol.

Een deel van onze interactieve tekening over de NSS. NRC

Rutte draagt voorzitterschap NSS over aan Obama

Rutte heeft het voorzitterschap van de Nuclear Security Summit inmiddels overgedragen aan Obama (hier de NOS-video). Daarmee is een einde gekomen aan de top over nucleaire veiligheid. Rond 16.00 uur, over iets meer dan een kwartiertje, rest alleen nog een afsluitende persconferentie van Obama en Rutte.

Obama: in 2016 van voornemens concrete daden maken

Daarmee komt langzamerhand een einde aan de derde Nuclear Security Summit. De eerste vond in 2010 in Washington D.C. plaats, de tweede in Seoul. In 2016 is Chicago aan de beurt, maakte Obama bekend. Dan moeten de landen de voornemens die nu op papier zijn gezet - voorraden nucleair materiaal zo klein mogelijk houden en beschermen tegen terroristen - in concrete daden om worden gezet, zei Obama.

Twitter avatar ShawnaNBCNews Shawna Thomas POTUS announces the 2016 Nuclear Security Summit will be held in Chicago.

Obama nam in 2010 het initiatief voor de tweejarige nucleaire top. Sindsdien is het aantal landen dat genoeg materiaal heeft om een nucleair wapen te maken, gedaald van 39 naar 25.

Tekst van slotverklaring

De volledige tekst van de slotverklaring staat hier.

Slotcommuniqué: deze top maakt kans op een nucleaire aanslag kleiner

De afspraken die zijn gemaakt tijdens deze nucleaire top zorgen ervoor dat de kans op een nucleaire aanslag kleiner is geworden. Dat staat in het slotcommuniqué dat vanmiddag werd gepresenteerd, meldt Novum. De deelnemende regeringsleiders hebben naar eigen zeggen afspraken gemaakt die het voor terroristen moeilijker moet maken om nucleair materiaal in handen te krijgen of een kernbom te fabriceren.

Een van de belangrijkste afspraken die op de NSS zijn gemaakt is dat de voorraden nucleair materiaal moeten worden verminderd. De deelnemende landen moeten hun voorraad nucleair materiaal, met name hoogverrijkt uranium en plutonium, zo klein mogelijk houden om te voorkomen dat terroristen er de hand op weten te leggen.

Ook is afgesproken dat richtlijnen van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie worden verwerkt in de nationale wetgeving. Tijdens de top, die plaatshad in het World Forum in de hofstad, is daarnaast overleg gevoerd over een uitgebreid raamwerk voor de beveiliging van nucleair materiaal. Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor het toezicht op en beoordeling van de beveiliging van nucleair materiaal.

De pers in de rij

De internationale pers staat alvast in de rij voor de afsluitende persconferentie. Die start om 16.00 uur.

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Ondertussen wacht mondiale pers bij Gemeentemuseum op de persconferentie met Obama #NSS2014 (via @FrankNanninga) http://t.co/oEbK1nTWZT

Persconferentie

Route voor wereldleiders weer afgezet

De snelweg is weer afgezet voor de wereldleiders:

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat De route voor de wereldleiders is weer afgezet. Volg de verkeersinformatie #NSS2014 http://t.co/Z16BzWGKh5 http://t.co/0lsJVoQkR6

verkeer

The Beast in de interactieve tekening

Illustrator Tjarko van der Pol en collega Lex Boon werken vrolijk verder aan de interactieve tekening van de NSS. De nieuwste toevoeging: The Beast, de zwaar beveiligde limo van president Obama.

Lunch: dit aten ze allemaal

Bij hooggeplaatste personen hoort lunch van een even zo hooggeplaatste kok. In verhouding dan. Chef Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle maakte het volgende klaar (in het Engels):

First course

North Sea cod, Dutch asparagus, Opperdoezer potatoes and preserved spring vegetables

or

Vegetarian first course

Salad of quinoa with preserved cucumber, spring herbs, goat’s cheese and green bean juice

Main course

Dutch spring lamb, organic vegetables, baked apple and a star anise jus

or

Vegetarian main course

Dutch asparagus, beurre noisette, tarragon, hazelnut and a potato jus

Dessert

Deconstructed apple tart

Wines
Starter: Schouwen-Duiveland, Auxerrois/Pinot Gris 2012
Main course: Kus van Thérèse, Regent Barrique 2012

Voor het beeld, het dessert:

China en Rusland praten over Oekraïne

De Chinese president Xi Jinping en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hebben met elkaar gepraat - in de marge, zoals dat heet - over de situatie in Oekraïne en de aankomende gesprekken tussen Rusland en China, meldt het Russische persbureau Itar-Tass.

Oekraïne

De uitverkorenen

Onbeperkt vragen stellen? Dat zit er niet in tijdens de afsluitende persconferentie om 16.00 uur. Onbeperkte plekken zijn er ook niet:

Twitter avatar Bertine83 Bertine L. Moenaff 400 uitgedraaide namen uitverkorenen laatste persco. Veel NL wel want gastland. 1500 aanmeldingen, 4 vragen #NSS2014 http://t.co/ASBuQlvv80

Persconferentie

Het uitzicht van Di Rupo

Vanuit het World Forum: het uitzicht van de Belgische premier Elio di Rupo:

Twitter avatar eliodirupo Elio Di Rupo Dag 2/Jour 2 Nuclear Security Summit Den Haag/La Haye #NSS2014 http://t.co/CgaL8lgIXd

Elio di Rupo

Timmermans dringt aan op kernontwapening

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft bij de andere 52 laden aangedrongen op kernontwapening, meldt hij aan NU.nl na een werklunch met collega's. Timmermans:

"Het voorkomen van nucleair terrorisme is de kern van wat we hier op de nucleaire top bespreken. Maar dat kan je niet los zien van kernontwapening en non-proliferatie."

Kernontwapening staat officieel niet als onderwerp op de agenda tijdens de NSS. Het doel is wereldwijde samenwerking op nucleair gebied te bevorderen en nucleair terrorisme te voorkomen.

Frans Timmermans

Meer foto's van het fotomoment

Nog wat plaatjes van net voor en net na het fotomoment. Premier Rutte stond als gastheer in het midden, met rechts van hem Obama. Links van Rutte stond de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye, omdat Zuid-Korea de vorige nucleaire top organiseerde.

Op de foto. Foto AFP / Robin van Lonkhuijsen

Op de foto. Foto Reuters / John Thys

Op de foto. Foto AFP / Robin van Lonkhuijsen

Na de foto. Foto AFP / Robin van Lonkhuijsen

Dit volgt er nog

Het programma voor het resterende deel van de nucleaire top:

 • Momenteel: Lunch
 • 14:00 uur: Koffiepauze
 • 14:30 uur: Afronden slotverklaring
 • 15.15 uur: Rutte draagt het voorzitterschap over aan Obama
 • 16.00 uur: Persconferentie van Rutte en Obama (pers mag vier vragen stellen)

Snelweg richting Schiphol alvast afgezet

Ondertussen lopen de voorbereidingen voor het vertrek van de wereldleiders al.

Twitter avatar johnvandertol John van der Tol De eerst afzettingen staan klaar om de regeringsleiders vanaf @NSS2014 in Den Haag naar Schiphol te brengen #nss http://t.co/kZZdREvKip

Aan het eind van de middag geven Rutte en Obama een slotverklaring. De organisatie van de top zegt dat de delegaties vanavond en morgenochtend weer uit Nederland vertrekken.

Foto en lunch

De aanwezigen van de top zijn zojuist op de foto gegaan. Nu volgt de lunch, waarbij de uitkomsten van het ochtendprogramma besproken worden. De lunch duurt tot ongeveer twee uur.

De groepsfoto die voor de lunch werd genomen. Foto AFP / Robin van Lonkhuijsen


OM: aanhouding geen verband met top

Het OM in Den Haag laat aan collega Lex Boon weten dat er inderdaad iemand is aangehouden met vuurwapens, maar dat er geen verband met de top is.

“Die man is aangehouden, naar het bureau gebracht en de zaak wordt nu onderzocht. Voor zo ver we weten is er geen enkele relatie met de top: het is een aanhouding zoals we zo vaak doen. Er zijn geen explosieven gevonden en het is ook niet zo dat er groot alarm geslagen is, zoals De Telegraaf meldt."

Den Haag Centraal

In beeld: hoge functionarissen

Wat regeringsleiders en hoge functionarissen in beeld:

De Amerikaanse president Obama in gesprek met zijn Kazachstaanse collega Noersoeltan Nazarbajev.

De Amerikaanse president Obama in gesprek met zijn Kazachstaanse collega Noersoeltan Nazarbajev. Foto AFP / Saul Loeb


VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon praat met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon praat met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Foto AP/ Yves Logghe


De Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto AFP/ Bart Maat

'Geen explosieven, wel wapen'

De opgepakte man op Den Haag Centraal zou volgens Telegraaf-verslaggever Roy Klopper zou geen explosieven bij zich hebben gehad. Wel een wapen, maar of dat echt is, is nog niet duidelijk.

Twitter avatar klopperroy Roy Klopper Politie: geen explosieven aangetroffen bij verdachte DH CS. Wel wapen, echt of replica wordt nog onderzocht. Verband met #NSS2014 ontkend

Den Haag Centraal

NOS: aanhouding vooralsnog niets met NSS te maken

De politie gaat er vooralsnog niet van uit dat de aanhouding verband houdt met de nucleaire top, meldt de NOS.

Den Haag Centraal

Intussen op Den Haag Centraal

...mogen reizigers gewoon nog naar binnen, meldt De Telegraaf-verslaggever Alexander Bakker:

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Den Haag Centraal nog gewoon open voor reizigers #NSS2014 http://t.co/NBbo0vMPhg

Den Haag Centraal

'Man opgepakt met explosieven en geweer'

Volgens De Telegraaf is er op Den Haag Centraal een man opgepakt die een geweer en explosieven bij zich had.

Volgens de krant zou het de reden zijn dat president Obama en bondskanselier Merkel niet bij het begin van de tweede dag van de NSS waren in het World Forum. Ze zouden uit voorzorg naar de ambassade zijn gebracht.

De politie kon het bericht aan ons nog niet bevestigen.

aanhouding

Trojka NSS: nieuw plan nucleaire beveiliging

De afspraken en projecten voor nucleaire beveiliging worden ineengevlochten tot een overzichtelijk en solide bouwwerk, maakten Nederland, de VS en Zuid-Korea bekend op een persconferentie. De drie landen vormen de 'trojka', ze waren alle drie al eens gastheer van de nucleaire top. Ze hebben inmiddels dertig NSS-deelnemers kunnen overtuigen zich bij hun 'Verstevigingsinitiatief' aan te sluiten, schrijft persbureau Novum.

De 33 landen stemmen de bestaande afspraken beter op elkaar af, voeren de richtlijnen van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in hun nucleaire sector in en delen hun geslaagde beveiligingsideeën. Ook beloven ze open te zijn als er iets misgaat. De 'trojka' zei dinsdag te hopen dat de andere landen het voorbeeld volgen. Dat moet leiden tot een "gunstige kettingreactie", waarbij steeds meer landen worden aangestoken door het enthousiasme van de voorhoede.

Twitter avatar NLMFAEuropedep Daphne Bergsma Pressconference Trojka #NSS: strenghening nucleair security implementation. Minister Yun, Timmermans, Statesecr Moniz http://t.co/BD0Q0iQ6OI

Nuclear Security Summit

Obama nu ook bij World Forum aangekomen

De twee grootste afwezigen van eerder vanochtend zijn inmiddels allebei gearriveerd. Waarom Merkel (zie update hieronder) later was, is niet bekend. Obama reed eerst naar de Amerikaanse ambassade in Den Haag, voor overleg met de Kazachse president.

Barack Obama

Merkel naar binnen bij World Forum

Merkel is aangekomen. Niet bepaald op tijd, maar ze is er. Obama nog altijd niet.

Twitter avatar RobbieKammeijer Robbie Kammeijer Duitse bondskanselier Angela Merkel binnen bij #WorldForum. #NSS http://t.co/zOzBeSwrcF

Angela Merkel

Rustig op het Malieveld

Op het Malieveld in Den Haag, aangewezen als officiële locatie voor demonstraties: dit.

Twitter avatar SabineVdputte Sabine Vandeputte 2de dag #NSS: opnieuw veel heli's, massa's politie en een mager protestje van Koreanen op een verder leeg Malieveld. http://t.co/AMecaXJ4Se

Nachtwacht op voorpagina New York Times

Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes kan erg tevreden zijn: naast andere grote internationale kranten heeft ook The New York Times het pronkstuk van zijn museum - Rembrandts De Nachtwacht - prominent op de voorpagina staan.

Twitter avatar wimpijbes Wim Pijbes Check! In kleur, boven de vouw. http://t.co/hdMcVjuzaE

Rijksmuseum

Demonstranten aangehouden bij kernreactor Petten

Bij de kernreactor in Petten zijn ondertussen demonstranten aangehouden.

Twitter avatar ilanNOS Ilan Sluis Actievoerders bij reactor petten. Ze moeten weg. Gaan niet. Worden zo aangehouden. #NSS2014 http://t.co/9M7CYoElgO

Twitter avatar ilanNOS Ilan Sluis Actievoerders petten aangehouden #NSS2014 http://t.co/ni0lqa3b53

Obama later bij World Forum door ingelaste afspraak met Kazachse president

De reden dat Obama naar de Amerikaanse ambassade reed en zich nog niet in het World Forum meldde, is dat hij daar een ingelaste ontmoeting had met de Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev. Dat meldt persbureau AP. Waar het gesprek over ging is niet bekend, maar Kazachstan is een belangrijk onderdeel van het Euraziatisch economisch blok dat door Rusland wordt gedomineerd.

Kazachstan is economisch en geografisch het een na grootste land (na Rusland) dat uit de vroegere Sovjet-Unie is voortgekomen. In de ruim twintig jaar dat hij er aan de macht is, heeft Nazarbajev geschipperd tussen Rusland en het Westen. Door de eigen energievoorraden en relatief sterke economie kan Kazachstan een enigszins onafhankelijke koers varen van Moskou.

Barack Obama

Obama stelt bezoek aan World Forum nog even uit

Obama stapte rond 9.45 uur niet uit bij het World Forum, waar vanochtend dus de NSS-vergadering plaatsvindt. De Amerikaanse delegatie zou, volgens een verslaggever van Radio 2, eerst even langs de eigen ambassade zijn gegaan.

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker 'Het beest' raast het World Forum voorbij. Dadelijk nog een keer de stoet, maar dan wel met Obama #NSS2014 http://t.co/ltPItGZW2s

Twitter avatar wiewatwaarwendy Wendy Beenakker @rachidfinge alle Amerikanen op de koffie bij de ambassade.. Schijnt .. #nss

Barack Obama

59 x 150 euro boete

Voor het demonstreren op plekken waar dat niet mocht, hebben 59 mensen een boete van 150 euro gekregen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag vandaag, volgens Novum. De demonstranten voerden gisteren actie tegen de nucleaire top in de stad en deden dat onder meer in de Hofvijfer en bij het Centraal Station.

De gemeente Den Haag had alleen het Malieveld en het Stadhoudersplantsoen aangewezen als officiële demonstratielocaties. Bij de Hofvijver werden daarom vier mensen uit het water gevist en gearresteerd en bij het station werden 55 aanhoudingen verricht.

Zo verwelkomde Den Haag de wereldleiders

Voor wie het gisteren gemist heeft: dit was het openingsfilmpje over Nederland waar de wereldleiders gisteren mee vermaakt zijn. Inclusief Rutte en een radioactief stokbrood.


Ochtendvergadering vertraagd

De vergadering begint niet om 9:00 uur; toen was nog niet iedereen binnen, meldt de NOS. Het wordt dus iets later.

Update: nee, toch op tijd begonnen. Maar wel zonder onder anderen Obama, Merkel en Hollande.

Wereldleiders aangekomen bij World Forum

Het eerste onderdeel van vandaag is een vergadering in het World Forum in Den Haag. Rond 9.00 uur zijn de bij de top aanwezige wereldleiders daar aangekomen. In de middag moet er een slotverklaring zijn, die op een persconferentie wordt toegelicht door Rutte en Obama.

Video: Obama in het Rijksmuseum

Het officiële YouTube-kanaal van Het Witte Huis heeft een kort filmpje gemaakt van het bezoek van Obama aan het Rijksmuseum gisteren.


Rijksmuseum

Ook vandaag een rustige ochtendspits

Gisteren bleef de gevreesde verkeerschaos uit, en ook vandaag valt het erg mee. Persbureau Novum:

Even voor 08.30 uur, doorgaans het hoogtepunt in de ochtendspits, stond in heel Nederland vijftig kilometer file. "Normaal staat rond dit tijdstip zo'n 180 kilometer", zegt een woordvoerder van de ANWB.
De files staan vooral buiten de Randstad. "Het lijkt erop dat mensen opnieuw vanuit huis werken of voor een andere manier hebben gekozen om op hun werk te komen", zegt de woordvoerder.

Rusland: we willen contact houden met G8

Rusland werd gisteren buitengesloten bij een vergadering van de G8, de top acht industriële landen ter wereld. Rusland zegt vandaag dat het wel contacten met de G7 wil houden. Dat zei een woordvoerder van president Vladimir Poetin vandaag volgens persbureau Interfax.

G8

De Nachtwacht in de buitenlandse kranten

President Obama bezocht gisteren als eerste zittende Amerikaanse president onze hoofdstad. Daar kreeg hij een korte rondleiding door het Rijksmuseum en hield hij een korte persconferentie met premier Rutte voor Rembrandts De Nachtwacht. Mooie beelden, vonden ook enkele buitenlandse kranten.

Twitter avatar NOSBINK Martijn Bink Het #Rijksmuseum heeft zijn internationale PR-beleid wel op orde. #nachtwacht #POTUS #NSS2014 http://t.co/deTugJeIov

Rijksmuseum

Hollande eerder naar huis

De Franse president Francois Hollande zou eerder naar huis zijn gegaan vanwege de situatie binnen zijn partij, meldt de Franse krant Le Figaro. Zijn socialisten verloren flink tijdens de gemeenteraadsverkiezingen deze week.

Peter Vermaas, NRC-correspondent in Frankrijk:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande eerder weg uit Den Haag, meldt Le Figaro, om crisis na lokale verkiezingen te bedwingen http://t.co/ZMijssZO45

Francois Hollande

Goedemorgen, dit gebeurde er al rond de top

Vandaag is de tweede en laatste dag van de Nuclear Security Summit in Den Haag. Daarna vertrekt de enorme karavaan aan regeringsleiders en hooggeplaatste functionarissen weer uit ons land. Mocht je snel op de hoogte willen zijn van wat er gisteren allemaal is gebeurd, kun je natuurlijk onze interactieve tekening bekijken, die vandaag weer verder wordt aangevuld. Maar wil je niet verder klikken, dan hier kort wat je gemist hebt:

 • Ondanks de verwachte en gevreesde drukte bleef verkeerschaos uit rond de Randstad en in Den Haag. De wegafsluitingen zorgden niet voor vertraging. Er stonden nauwelijks files.
 • Obama bracht onder veel belangstelling een bezoekje aan het Rijksmuseum waar hij historische documenten bekeek en natuurlijk De Nachtwacht. De president zei later dat hij "nog nooit een persconferentie had gegeven tegen zo'n mooi decor".
 •  Bij een demonstratie tegen de nucleaire top werden in Den Haag vijftig tot zeventig betogers aangehouden omdat ze zich niet aan de afspraken hielden over waar ze mochten demonstreren.
 • Een van de concrete resultaten die uit de top vandaag kwamen: Japan gaat ruim driehonderd kilo plutonium en hoogverrijkt uranium overdragen aan de VS. Ook andere landen deden toezeggingen om het nucleaire materiaal dat ze bezitten beter te beveiligen en te monitoren.
 • Uit het overleg van de G7 over de crisis op de Krim kwam dat de landen de G7-top in juni definitief niet in Rusland houden, maar in Brussel. Ook mag het land zolang het de koers niet wijzigt ten aanzien van Oekraïne niet meer meepraten in G8-verband. De G7 veroordeelde opnieuw het optreden van Rusland op de Krim en riep het land op de soevereiniteit en integriteit te respecteren van Oekraïne. Ook waarschuwde het dat de landen bereid zijn verdere stappen te nemen als Rusland zich zo blijft opstellen.
 • Rusland liet eerder weten bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, overigens na een onderhoud met zijn Oekraïense ambtsgenoot, dat het land de schouders hierover ophaalt.

Wat er vandaag op het programma staat (ook in de rechterkant van het liveblog te vinden):

9.00 uur: vergadering World Forum
13.00 uur: lunch
14.30 uur: vergadering World Forum
16.00 uur: afsluitende persconferentie

NSS