Leidster oppositie Venezuela vogelvrij

De oppositie in Venezuela is verder gemarginaliseerd met het opheffen van de immuniteit van congreslid María Corina Machado, de belangrijkste leider van de recente demonstraties tegen de linkse president Nicolás Maduro. Ze kan nu gearresteerd worden voor het „aanzetten tot geweld” bij de protesten.

De stap werd gisteren aangekondigd door de voorzitter van het Venezolaanse congres, Diosdado Cabello, een partijgenoot van Maduro. Hij zei ook dat de arrestatie van de 46-jarige Machado „ieder moment” kan plaatsvinden.

De officiële reden voor het opheffen van Machado’s immuniteit is dat ze vrijdag korte tijd ambassadeur was namens Panama. Ze deed dit om spreektijd te krijgen tijdens een bijeenkomst van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en zo te kunnen vertellen over de crisis in Venezuela. Kort daarvoor was haar verboden namens Venezuela het woord te doen.

Machado zei in een reactie dat Cabello het congres, dat wordt gedomineerd door de regerende socialisten, bestuurt als een dictatuur. „Als dit de prijs is die ik moet betalen om bij de OAS de stem van miljoenen Venezolanen te laten horen, dan ben ik bereid die een miljoen keer te betalen”, schreef ze op Twitter.

Sinds het uitbreken van de protesten in februari zijn meerdere prominente oppositieleden vastgezet, onder wie Leopoldo López, de aanvankelijke leider van de demonstraties. Vorige week werden twee burgemeesters gearresteerd. Ze zouden anti-regeringsbetogingen hebben gesteund.

De demonstraties in Venezuela begonnen uit onvrede over de escalerende criminaliteit en de economische problemen, maar groeiden snel uit tot een roep om het aftreden van president Maduro. Er vielen ten minste 32 doden en ruim 460 gewonden.